Замјеник министра спољних послова Руске Федерације Владимир Титов изјавио је да питање затварања Канцеларије високог представника /ОХР/ у БиХ остаје приоритет за његову земљу, додајући да се треба завршити међународни протекторат и одговорност за судбину БиХ предати у руке њених народа.

„Као што је познато, сада неријешено остаје само питање расподјеле државне имовине. У основи компромиса треба бити одобрен од стране Управног одбора Савјета за имплементацију мировног споразума функционално-територијални принцип. Чим се ријеши ово питање, сви услови за затварање ОХР-а ће бити испуњени“, рекао је Титов.

Титов је навео да је одлука о затварању ОХР-а донесена на засједању Управног одбора Савјета за имплементацију мировног споразума на основу консензуса, али да су након тога неке земље почеле да одуговлаче њену реализацију схватајући посљедице својих ставова у вези са подршком независности Косова по регионалну стабилност.

„Надамо се да ће се сви партнери држати заједнички разрађеног договора и да ће затварање ОХР-а бити остварено у најближе вријеме“, рекао је Титов за сутрашње издање „Независних новина“.

Титов је истакао да унутрашњи проблеми БиХ треба да буду рјешавани искључиво на основу Дејтонског споразума уз потпуно поштовање његових фундаменталних принципа, што значи на консензусу између два ентитета и сва три конститутивна народа.

„Улога ЕУ и САД, као и других ‘спољних фактора’ може и треба да буде корисна у превазилажењу унутрашњих проблема. Али у сваком случају главна улога и одговорност у потрази за консензусним одлукама је на политичарима и грађанима БиХ. ‘Бутмирска иницијатива’ није успјела јер није узимала у обзир домаће реалије“, рекао је Титов.

На питање да ли је БиХ интересантна руским инвеститорима, Титов је рекао да су руске компаније спремне радити са свим заинтересованим партнерима с циљем обостране користи, али да много зависи и од инвестицијске климе.

„Као позитиван примјер могу навести успјешну реализацију руских компанија неколико економских пројеката у Републици Српској, посебно реконструкцију Рафинерије Брод“, рекао је Титов.

Он је додао да је обим руских инвестиција у БиХ већ око 250 милиона евра, а да су планови за наредне године улагање више од милијарде евра у модернизацију предузећа енергетског сектора, те инфраструктурне пројекте.

Leave a Reply