Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske /RS/ Rade Ristović rekao je danas na obilježavanju 18. godišnjice proboja koridora kroz Posavinu u Dugoj Njivi kod Modriče da je ova operacija u vojnom, humanom i svakom drugom pogledu najsvjetlija u istoriji ratova srpskog naroda.

„Spriječiti dalje umiranje tek rođenih beba i patnju milion i po Srba zapadnog dijela RS i Republike Srpske Krajine bio je povod da se povede operacija protiv nadmoćnijeg neprijatelja, muslimansko-hrvatske koalicije, podržane i od međunarodne zajednice u maju i junu 1992. godine“, rekao je Ristović.

On je poručio da se o ovoj operaciji, čiji je direktan povod bila smrt 12 beba u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika, mora govoriti generacijama koje dolaze.

„Ove godine mladima iz Modriče i Doboja prvi put smo održali istorijski čas na kome smo ih upoznali o nadljudskim naporima srpskih boraca, njihovih očeva da oslobode put prema Srbiji, put života. Bila je to legitimna i legalna operacija, operacija odbrane ognjišta na kojim Srbi vijekovima žive“, rekao je ministar.

On je dodao da mlade treba upoznati i o stalnim ciljevima srpskog naroda i vlasti da sačuvaju Srpsku, da je vode ka prosperitetu u dejtonskoj BiH i Evropi, kojoj Srbi kao stari narod oduvijek pripadaju.

Ristović je najavio donošenje novog zakona o pravima boraca do kraja godine.

„Ovim zakonom će se pravedno riješiti status svim borcima“, rekao je Ristović, zahvalivši borcima operacije „koridor života“, ali i svim drugim koji su stvorili RS.

Obilježavanje 18. godišnjice proboja koridora kroz Posavinu, poznatog kao „koridor života“, počelo je jutros prijemom gostiju pod vojničkim šatorom na Dugoj Njivi, odakle je 1992. godine komandovano operacijom koja je svrstana među najznačajnije u RS u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u manastirskoj crkvi posvećenoj svetom velikomučeniku Caru Lazaru, nakon čega je obavljen molitveni pomen za oko 500 poginulih pripadnika Vojske RS.

Cvijeće na spomenik poginulim učesnicima proboja koridora položili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović u ime Vlade RS, savjetnik predsjednika RS Duško Četković, Đuro Beronja, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz RS Nebojše Radmanovića, delegacija Narodne skupštine RS, Oružanih snaga BiH, predsjednik Boračke organizacije RS /BORS/ Pantelija Ćurguz, te predstavnici opština Modriča i Doboj.

Ostavi poruku