SHARE

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске /РС/ Раде Ристовић рекао је данас на обиљежавању 18. годишњице пробоја коридора кроз Посавину у Дугој Њиви код Модриче да је ова операција у војном, хуманом и сваком другом погледу најсвјетлија у историји ратова српског народа.

“Спријечити даље умирање тек рођених беба и патњу милион и по Срба западног дијела РС и Републике Српске Крајине био је повод да се поведе операција против надмоћнијег непријатеља, муслиманско-хрватске коалиције, подржане и од међународне заједнице у мају и јуну 1992. године”, рекао је Ристовић.

Он је поручио да се о овој операцији, чији је директан повод била смрт 12 беба у Бањалуци због недостатка кисеоника, мора говорити генерацијама које долазе.

“Ове године младима из Модриче и Добоја први пут смо одржали историјски час на коме смо их упознали о надљудским напорима српских бораца, њихових очева да ослободе пут према Србији, пут живота. Била је то легитимна и легална операција, операција одбране огњишта на којим Срби вијековима живе”, рекао је министар.

Он је додао да младе треба упознати и о сталним циљевима српског народа и власти да сачувају Српску, да је воде ка просперитету у дејтонској БиХ и Европи, којој Срби као стари народ одувијек припадају.

Ристовић је најавио доношење новог закона о правима бораца до краја године.

“Овим законом ће се праведно ријешити статус свим борцима”, рекао је Ристовић, захваливши борцима операције “коридор живота”, али и свим другим који су створили РС.

Обиљежавање 18. годишњице пробоја коридора кроз Посавину, познатог као “коридор живота”, почело је јутрос пријемом гостију под војничким шатором на Дугој Њиви, одакле је 1992. године командовано операцијом која је сврстана међу најзначајније у РС у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије служио је свету архијерејску литургију у манастирској цркви посвећеној светом великомученику Цару Лазару, након чега је обављен молитвени помен за око 500 погинулих припадника Војске РС.

Цвијеће на споменик погинулим учесницима пробоја коридора положили су министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић у име Владе РС, савјетник предсједника РС Душко Четковић, Ђуро Бероња, изасланик члана Предсједништва БиХ из РС Небојше Радмановића, делегација Народне скупштине РС, Оружаних снага БиХ, предсједник Борачке организације РС /БОРС/ Пантелија Ћургуз, те представници општина Модрича и Добој.

SHARE

Оставите одговор