Крсна слава Војске Републике Српске /РС/ и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, 28. јун – Видовдан, биће обиљежена централном свечаношћу у Источном Сарајеву, те по посебном протоколу у касарнама Оружаних снга БиХ у Бањалуци, Бијељини и Билећи.

У оквиру централне свечаности сутра у Спомен цркви „Светог Георгија“ у Миљевићима у Источном Сарајеву биће служена Света архијерејска литургија и парастос за погинуле борце, након чега ће бити приређен и славски ручак са вјерским обредом.

На централну свечаност у Миљевићима позвани су високи цивилни и војни званичници БиХ и РС, најављено је из Министарства одбране БиХ.

Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Михајло Парађина изјавио је раније Срни да је српски народ историјски и судбоносно, на много начина повезан са Видовданом, још од времена Косовске битке.

„Прошло је пуно таквих Видовдана, сада тај дан обиљежавамо као сјећање на највећу и најхуманију битку из протеклог рата за пробој коридора и интегрисање западног и источног дијела РС, те успостављање везе са матицом Србијом“, рекао је Парађина Срни.

Парађина је навео да ће Борачка организација Пале обиљежити Видовдан парастосом и полагањем вијенаца погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата РС на спомен-обиљежју „Блатине-Прибањ“ на Палама.

Члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић честитао је раније крсну славу Видовдан бригадиру Рајку Кнежевићу, команданту Трећег пјешадијског РС пука Оружаних снага БиХ, и свим припадницима Војске РС.

„Желим да Трећи пјешадијски РС пук и убудуће чува и развија најсвјетлије традиције Војске РС, чији је насљедник и баштиник и да као саставни дио Оружаних снага БиХ доприноси миру и стабилности у БиХ“, наводи се у Радмановићевој честитки.

Ostavi poruku