Лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је синоћ да је Радни колегијум Предсједништва СНСД-а утврдио приједлоге да он буде кандидат за предсједника РС, а Небојша Радмановић за српског члана Предсједништва БиХ.

Он је истакао да ће у четвртак, 1. јула бити одржана сједница Извршног одбора СНСД-а на којој ће бити утврђен коначан приједлог кандидата СНСД-а за институције власти на предстојећим изборима, а који ће званично бити објављен на конвенцији странке 3. јула.

„Мислим да ће моја промоција као кандидата за предсједника РС званично бити и остварена, а да ће господин Радмановић бити кандидат за члана Предсједништва“, рекао је Додик новинарима у Бијељини након скупа чланова општинских одбора Изборне јединице четири и предсједника изборних штабова.

Он је изразио увјерење да би његова и Радмановићева побједа била веома важна имајући у виду њихову, како је рекао, доказану спремност да се боре за РС, али и настојања неких да кроз уставне промјене нанесу штете РС.

Додик је нагласио да СНСД има јасан циљ – јачање институционално-политичких капацитета РС и очување њеног достојанства, који је обезбиједио у протеклих неколико година.

Лидер СНСД-а је рекао да РС, након избора, чека упорно најаваљивање уставних промјена.

„Наш приступ је да странци не могу да буду дио рјешавања тог проблема и да РС ни прије ни послије избора није спремна на масовне уставне промјене, већ само на неке мање које подразумијевају промјене које се тичу одлуке Суда за људска права. Никакве друге промјене, као што су избор или надлежности чланова Предсједништва БиХ или било које друге надлежности, не могу доћи у обзир“, нагласио је Додик.

Он је истакао да је стратешки циљ СНСД пут ка Европи, али да то није ентузијазам који се имао прије неколико година.

„Европа је у претходном периоду пред нас постављала захтјеве који нису коректни, а који су утицали да се мијења унутрашња структура БиХ. Ми смо партија која је одговорила на те изазове у прошлости и на примјер сачувала полицију РС када је изгледало да је више неће бити. Данас имамо своју полицију и јаке институције. Доказали смо да смо самоодрживи за разлику од Федерација БиХ која има велике проблеме, а поготово БиХ која није самоодржива без међународне заједнице“, нагласио је лидер СНСД-а.

Leave a Reply