Šef Centralne obavještajne agencije (CIA) Leon Paneta izjavio je danas da se lider terorističke mreže Al kaida Osama bin Laden i dalje uspješno krije, ali da će ga stalni pritisci koji se vrše na njegovu mrežu na kraju istjerati iz skrovišta.

„Bin Laden i dalje dobro sakriven u plemenskoj oblasti Pakistana, okružen nevjerovatnim obezbjeđenjem“, rekao je Paneta, dodajući da je riječ o najtežem terenu na svijetu.

On je ocijenio da je mreža Al kaida dramatično oslabila i da je sada najveći pritisak na Bin Ladena i čovjeka broj dva u mreži Ajmana al-Zavahirija.

„Nastavljamo da ih ometamo, da utičemo na njihovu komandu i kontrolu. Nastavljamo da utičemo na njihovu sposobnost da napadaju u Avganistanu“, rekao je Paneta televizijskoj mreži Ej-Bi-Si.

On je podsjetio da je prije nekoliko sedmica uhvaćen Mustafa Abu al-Jazid – čovjek broj tri u vođstvu Al kaide o da se sada traga za najviše 100 članova Al kaide, a možda i manje.

„Ako sada izvršimo pritisak na kraju ćemo ‘istjerati’ Bin Ladena i Zavahirija iz njihovih skrovišta“, kaže Paneta.

On je naglasio da je američki predsjednik Barak Obama rekao da je potraga za Al kaidom glavni cilj vojne misije u Avganistanu.

„Moramo rasturiti Al kaidu i njihove militantne saveznike kako više nikad ne bi napali Avganistan“, rekao je Paneta.

CIA takođe traga za radikalnim sveštenikom Anvarom al-Aulakijem, jemenskim državljaninom koji je rođen u SAD koji je nedavno apelovao na sve muslimane u američkoj vojsci da ubiju svoje komandante, rekao je Paneta.

„Aulaki je terorista i američki državljanin, ali on je prije svega terorista i tako ćemo ga i tretirati“, rekao je Paneta.

Neimenovani američki obavještajac rekao je u aprilu da je Obamina administracija odobrila ubistvo Aulakija, iako je on američki državljanin.

Paneta je rekao da SAD nemaju „listu za odstrjel“, ali imaju listu terorista i Aulaki je na toj listi.

Ostavi poruku