SHARE

Шеф Централне обавјештајне агенције (ЦИА) Леон Панета изјавио је данас да се лидер терористичке мреже Ал каида Осама бин Ладен и даље успјешно крије, али да ће га стални притисци који се врше на његову мрежу на крају истјерати из скровишта.

“Бин Ладен и даље добро сакривен у племенској области Пакистана, окружен невјероватним обезбјеђењем”, рекао је Панета, додајући да је ријеч о најтежем терену на свијету.

Он је оцијенио да је мрежа Ал каида драматично ослабила и да је сада највећи притисак на Бин Ладена и човјека број два у мрежи Ајмана ал-Завахирија.

“Настављамо да их ометамо, да утичемо на њихову команду и контролу. Настављамо да утичемо на њихову способност да нападају у Авганистану”, рекао је Панета телевизијској мрежи Еј-Би-Си.

Он је подсјетио да је прије неколико седмица ухваћен Мустафа Абу ал-Јазид – човјек број три у вођству Ал каиде о да се сада трага за највише 100 чланова Ал каиде, а можда и мање.

“Ако сада извршимо притисак на крају ћемо ‘истјерати’ Бин Ладена и Завахирија из њихових скровишта”, каже Панета.

Он је нагласио да је амерички предсједник Барак Обама рекао да је потрага за Ал каидом главни циљ војне мисије у Авганистану.

“Морамо растурити Ал каиду и њихове милитантне савезнике како више никад не би напали Авганистан”, рекао је Панета.

ЦИА такође трага за радикалним свештеником Анваром ал-Аулакијем, јеменским држављанином који је рођен у САД који је недавно апеловао на све муслимане у америчкој војсци да убију своје команданте, рекао је Панета.

“Аулаки је терориста и амерички држављанин, али он је прије свега терориста и тако ћемо га и третирати”, рекао је Панета.

Неименовани амерички обавјештајац рекао је у априлу да је Обамина администрација одобрила убиство Аулакија, иако је он амерички држављанин.

Панета је рекао да САД немају “листу за одстрјел”, али имају листу терориста и Аулаки је на тој листи.

SHARE

Оставите одговор