Glavni tužilac BiH Milorad Barašin rekao je da je moguće da iza jutrošnjeg napada na policijsku stanicu u Bugojnu stoje pristalice vehabijskog pokreta. Barašin, koji vodi istragu u Bugojnu, rekao je da je slobode lišeno nekoliko lica, ali nije želio da precizira detalje.

„Onaj ko napada na policiju napada i na državu i njen ustavnopravni poredak. Država se odlučno mora suprotstaviti takvim stvarima“, rekao je Barašin za BHT1, naglasivši da se taj gnusni bombaški napad može okarakterisati kao teroristički napad.

Barašin je uputio izraze najdubljeg saučešća porodici poginulog policijskog službenika.

Policija je uhapsila Harisa Čauševića zvanog Oks, pripadnika radikalnog pokreta vehabija, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći iza zgrade Policijske stanice u Bugojnu od koje je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro je povrijeđeno, saznaje Srna u policijskim izvorima.

Isti izvor navodi da je Čaušević prilikom hapšenja bacio bombu na policijsku patrolu i tom prilikom je lakše ranio pet policajaca.

Tokom uviđaja, iza zgrade Policijske stanice pronađena je vreća eksploziva, fantomka i rukavice, koje je, kažu policijski izvori, Čaušević bacio prilikom bijega. Isti izvor navodi da se Čaušević za sada brani ćutanjem i da se sumnja da je eksplozivnu napravu aktivirao daljinskim upravljačem.

Federalni mediji su javili da je policija uhapsila i Džemala Tojagića iz Donjeg Vakufa koji se dovodi u vezu sa ovim događajem.

Nezvanično se saznaje da je Čaušević planirao da digne u vazduh policijsku stanicu u trenutku kada se okupe svi policajci kako bi se dogovorili o mjerama bezbjednosti vjerske manifestacije Dani Ajvatovica koja se danas završava.

Federalni mediji navode da je Čaušević u vezi sa Rustempašićevom grupom optuženom pred Sudom BiH za terorizam.

Od siline eksplozije, na parkingu kod stanice policije, uništeno je desetak automobila, a od detonacije su popucala stakla na zgradama udaljenim i do 300 metara od mjesta napada.

Eksplozija se desila na dan kada se u blizini Bugojna obilježava jubilarna 500. Ajvatovica koja predstavlja najveći skup muslimana u Evropi. Federalni mediji navode da vehabistički pokret na priznaje ovu manifestaciju.

Ostavi poruku