Naslovna Bosna i Hercegovina Ahmetović: Klasični teroristički akt

Ahmetović: Klasični teroristički akt

0

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio danas u Bugojnu da je jutrošnji napada na policijsku stanicu u ovom gradu klasični teroristički akt, napad na instituciju države i na instituciju za provođenje zakona.

„Mi moramo poslati poruku da smo odlučni boriti se protiv ovog zla“, rekao je Ahmetović.

Direktor Uprave policije Federacije BiH (FBiH) Zlatko Miletić pozvao je građane na strpljenje i da omoguće policijskim agencijama da uspješno okončaju svoj posao. „Nadam se da ćemo brzo riješiti ovaj slučaj“, rekao je Miletić.

Federalni mediji javljaju da je u Bugojnu opsadno stanje i da je policija iz svih gradova BiH naoružani dugim cijevima pristižu u ovaj grad. U Bugojno se uputio i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

Policija u Bugojnu uhapsila je Harisa Čauševića zvanog Oks, koji je priznao da je jutros aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći iza zgrade Policijske stanice u Bugojnu od koje je poginuo policajac Tarik Ljubunčić, a više lica je povrijeđeno, saznaje Srna u policijskim izvorima.

Isti izvor navodi da je Čaušević nakon aktiviranja eksplozivne naprave jutros u 4.50 časova pokušao da pobjegne sa lica mjesta, ali je ubrzo uhapšen i nalazi se u Policijskoj stanici Bugojno, gdje je priznao izvršenje ovog krivičnog djela.

Čaušević je od ranije poznat organima gonjenje zbog vršenja krivičnih djela, a Srna u policiji saznaje da je ranije u Islamskom centru Bugojno verbalno napao i lidera SDA Sulejmana Tihića.

Pozivajući se na dobro obaviještene izzvore, federalni mediji javljaju da je Čaušević pripadnik vehabijskog pokreta i radikalnih vjerskih ideja, što je i najvjerojatniji motiv suludog čina kojeg je počinio. Navodno, on je planirao dići u vazduh stanicu u trenutku kada se okupe svi policajci kako bi se dogovorili o mjerama bezbjednosti tokom završetka vjerske manifestacije Ajvatovica.

Isti izvor navodi da je Čaušević u vezi sa Rustempašićevom grupom optuženom pred Sudom BiH za terorizam.

[slideshow id=11]

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version