Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић изјавио данас у Бугојну да је јутрошњи напада на полицијску станицу у овом граду класични терористички акт, напад на институцију државе и на институцију за провођење закона.

„Ми морамо послати поруку да смо одлучни борити се против овог зла“, рекао је Ахметовић.

Директор Управе полиције Федерације БиХ (ФБиХ) Златко Милетић позвао је грађане на стрпљење и да омогуће полицијским агенцијама да успјешно окончају свој посао. „Надам се да ћемо брзо ријешити овај случај“, рекао је Милетић.

Федерални медији јављају да је у Бугојну опсадно стање и да је полиција из свих градова БиХ наоружани дугим цијевима пристижу у овај град. У Бугојно се упутио и потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо.

Полиција у Бугојну ухапсила је Хариса Чаушевића званог Окс, који је признао да је јутрос активирао експлозивну направу веће разорне моћи иза зграде Полицијске станице у Бугојну од које је погинуо полицајац Тарик Љубунчић, а више лица је повријеђено, сазнаје Срна у полицијским изворима.

Исти извор наводи да је Чаушевић након активирања експлозивне направе јутрос у 4.50 часова покушао да побјегне са лица мјеста, али је убрзо ухапшен и налази се у Полицијској станици Бугојно, гдје је признао извршење овог кривичног дјела.

Чаушевић је од раније познат органима гоњење због вршења кривичних дјела, а Срна у полицији сазнаје да је раније у Исламском центру Бугојно вербално напао и лидера СДА Сулејмана Тихића.

Позивајући се на добро обавијештене иззворе, федерални медији јављају да је Чаушевић припадник вехабијског покрета и радикалних вјерских идеја, што је и највјеројатнији мотив сулудог чина којег је починио. Наводно, он је планирао дићи у ваздух станицу у тренутку када се окупе сви полицајци како би се договорили о мјерама безбједности током завршетка вјерске манифестације Ајватовица.

Исти извор наводи да је Чаушевић у вези са Рустемпашићевом групом оптуженом пред Судом БиХ за тероризам.

[slideshow id=11]

Ostavi poruku