Ватикан је данас осудио белгијску полицију због привођења великог броја бискупа у склопу истраге против римокатоличких свештеника који се терете за сексуално злостављање дјеце у тој земљи.

Генерални секретар Ватикана кардинал Тарчисио Бертоне рекао је да је хапшење великог броја бискупа током акције „озбиљна и невјероватна ствар“ и да се може поредити са праксама комунистичких режима.

Ватикан је јуче изразио „запрепаштеност“ због начина на који се истрага проводи и кршења „гробова два кардинала“.

Полиција је у четвртак упала у неколико зграда бриселске надбискупије, укључујући бискупску палату у Мелехену, сјеверно од белгијске пријестонице, у вријеме састанка бискупа са изаслаником Ватикана.

Полиција је заплијенила телефоне бискупа на неколико сати и забранила им да излазе из зграде током претреса.

„То је била конфискација, озбиљан и невјероватан чин. Држали су их девет сати без јела и пића“, рекао је Бертоне, преноси АНСА. Он је додао да је чин без преседана и да је чак надмашио старе комунистичке режиме.

Полиција је фокусирала истрагу на преписку између жртава свештеника педофила и црквених власти.

Бриселско тужилаштво признало је да је полиција претражила крипту односно гробницу, не желећи да потврди притужбе да су оскрнављене гробнице два кардинала.

„Све што могу да кажем јесте да је подземна гробница отворена током истраге“, рекао је портпарол.

Отац Ерик де Бекелар, портпарол Бриселске надбискупије рекао је да су гробнице пробушене и да је унутра гурнта камера „очигледно да виде да унутра нема неких докумената“ у вези са педофилијом.

Портпарол је додао да је истрага била безуспјешна.

Актуелни поглавар Римокатоличке цркве у Белгији надбискуп Андре-Жозеф Леонард рекао је да су власти биле превише ревносне.

„Правосудни систем ради свој посао и има право да претреса. Ипак, за мене је помало изненађујуће да је дошло дотле да се претурају гробнице и да су сви бискупи држани девет сати“, рекао је Леонард новинарима у Бриселу.

Тужилаштво је саопштило да је претрес, који је укључио неколико десетина полицајаца, услиједио након низа оптужби да “ је одређен број свештеника сексуално злостављао малољетнике“.

Полиција је такође заплијенила компјутерске фајлове за посљедњих 20 година из куће белгијског кардинала, претходника Леонарда Готфрида Данилса.

Према ријечима пензионисаног свештеника Дирка Девила, стотине случајева сексуалног злостављања пријављени су Данилсу још почетком деведесетих, али сам Данилс недавно је одбацио сваку умијешаност у прикривање ових кривичних дјела.

Белгијски бискуп са најдужим стажом 73-годишњи Рожер Вангелве повукао се у априлу након што је признао да је годинама сексуално злостављао једног дјечака.

Белгијска комисија која истражује оптужбе против свештеника педофила затрпана је стотинама нових притужби и пријава од када се Вангелве повукао.

Скандали са педофилима и прикривање тих свештеника потреса Католичку цркву и у Европи и обје Америке посљедњих мјесеци.

И сам папа Бенедикт Шеснаести суочио се са оптужбама да је као надбискуп у Минхену и касније као високи свештеник у Ватикану задужен за моралну политику, помогао да се прикрију и заштите свештеници педофили.

Ostavi poruku