Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ анализира податке изнесене у медијима о вехабијским исламистичким групама које су уходиле предсједника Владе Републике Српске Милорада Додика, рекао је директор Сипе Мирко Лујић.

„У јавности нећемо коментарисати те наводе док не завршимо своју анализу. Екстремне групе су увијек потенцијална опасност, а грађани треба да било какве сумњиве активности пријаве полицији“, рекао је Лујић, преносе „Независне новине“.

Службеници у БиХ који се баве безбједносним питањима кажу да су обавјештајне и полицијске агенције, као и друге надлежне службе свјесне да у БиХ постоје разне групације са потенцијалним терористичким намјерама, те да грађани треба да сарађују са полицијом и јаве уколико примијете нешто сумњиво.

Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ, рекао је да њему нису познати ти медијски наводи, јер се, како је рекао, ради о оперативним полицијским сазнањима.

Гојко Васић, начелник Крим-полиције Републике Српске, рекао је да њима нису познати изнесени подаци, те да се вјероватно ради о сазнањима других полицијско-безбједносних тијела у БиХ.

Медији су објавили информацију да је исламска вехабијска група у неколико наврата уходила и пратила кретање премијера Додика.

Кемал Алагић, за кога је наведено да је повезан са групама које су уходиле премијера Српске, негирао је да је повезан са тим групама, истичући да је као члан Главног одбора СДА био ангажован у организацији посјете премијера РС, хрватског предсједника Иве Јосиповића, предсједника СДА Сулејмана Тихића и других званичника недавно при полагању вијенаца на споменику Бошњацима у Козарцу.

Leave a Reply