Насловна Вијести Рјешење спора у вези са именом за неколико седмица

Рјешење спора у вези са именом за неколико седмица

0

Белгијски министар иностраних послова Стивен Ванакере, чија ће земља преузети предсједавање ЕУ 1. јула, тврди да ће Македонија и Грчка ријешити спор у вези са именом за неколико седмица.

„Контактирао сам са важним људима из области спољне политике. Свима је јасно да је дискретност од суштинског заначаја у преговорима представника Грчке и Бивше Југословенске Републике Македоније. Треба да будемо дискретни, али то је нешто што ће бити ријешено за неколико седмица“, нагласио је Ванакере.

Он је додао да неће давати изјаве које могу штетити процесу, али сматра да ће рјешење бити пронађено.

Белгија се нада да ће спор бити ријешен и да ће ова јесен бити искоришћена за почетак преговора између Македоније и ЕУ за чланство.

„Белгија је свјесна да мора бити искоришћена историјска могућност за интеграцију земаља западног Балкана у ЕУ. Међутим, претходно треба оцијенити да су ли су испуњени критеријуми из Копенхагена за реализацију старта преговора. Јасно је да још увијек постоји спор са Грчком, али и то треба да буде ријешено“, изјавио је белгијски премијер Ив Латерм у Бриселу.

Македонски медији јавили су да ће шеф македонске дипломатије Антонио Милошоски следеће недеље отпутовати у Брисел на разговор са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом.

Македонско име и историја, посебно послије распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља. Кључни грчки аргумент је да коришћење имена Македонија представља „безбједносну пријетњу“, јер Грци тако називају своју сјеверну област.

Преговори о проналажењу рјешења спора између Скопља и Атине у вези са називом Македонија воде се од 1992. године.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version