Belgijski ministar inostranih poslova Stiven Vanakere, čija će zemlja preuzeti predsjedavanje EU 1. jula, tvrdi da će Makedonija i Grčka riješiti spor u vezi sa imenom za nekoliko sedmica.

„Kontaktirao sam sa važnim ljudima iz oblasti spoljne politike. Svima je jasno da je diskretnost od suštinskog zanačaja u pregovorima predstavnika Grčke i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Treba da budemo diskretni, ali to je nešto što će biti riješeno za nekoliko sedmica“, naglasio je Vanakere.

On je dodao da neće davati izjave koje mogu štetiti procesu, ali smatra da će rješenje biti pronađeno.

Belgija se nada da će spor biti riješen i da će ova jesen biti iskorišćena za početak pregovora između Makedonije i EU za članstvo.

„Belgija je svjesna da mora biti iskorišćena istorijska mogućnost za integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU. Međutim, prethodno treba ocijeniti da su li su ispunjeni kriterijumi iz Kopenhagena za realizaciju starta pregovora. Jasno je da još uvijek postoji spor sa Grčkom, ali i to treba da bude riješeno“, izjavio je belgijski premijer Iv Laterm u Briselu.

Makedonski mediji javili su da će šef makedonske diplomatije Antonio Milošoski sledeće nedelje otputovati u Brisel na razgovor sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Makedonsko ime i istorija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postalo je predmet rasprave između Atine i Skoplja. Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja „bezbjednosnu prijetnju“, jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.

Pregovori o pronalaženju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Ostavi poruku