Замјеник министра иностраних послова Руске Федерације Владимир Титов изјавио је данас да Русија као гарант Дејтонског мировног споразума сматра да било које промјене у БиХ треба да буду засноване на договору три народа и два ентитета, па тако и питање државне имовине.

„У БиХ су створени услови за затварање Канцеларије високог представника /ОХР/, јер је остало још само питање државне имовине, а и то треба ријешити договором три народа“, рекао је Титов новинарима у Бањалуци након састанка са предсједником Републике Српске /РС/ Рајком Кузмановићем, предсједником Народне скупштине Игором Радојичићем и премијером РС Милорадом Додиком.

Он је рекао да је одлука о затварању ОХР-а донесена 2007. године на сједници Управног одбора Савјета за провођење мира тако да Русија сматра да чување вањског протектората у БиХ, земљи која је постала нестална чланица УН, нема никаквог смисла.

Предсједник РС Рајко Кузмановић рекао је да је на данашњем састанку Титов упознат да постоје стратешка питања на којима Српска ради, а то су трансформација ОХР-а, поштовање Дејтонског мировног споразума и улазак БиХ у ЕУ, као и улагање руског капитала у привреду РС.

„Упознали смо га о функционисању домаћих и међународних институција и питањима на којима ради РС, за шта смо добили пуну подршку. РС жели да гради и изграђује уставно и државно уређење БиХ у складу са Уставом и Дејтонским споразузмом. У том смислу желимо да се БиХ развија као сложена, а ни по коју цијену као унитарна држава“, рекао је Кузмановић.

Кузмановић је нагласио да БиХ заједнички тежи према ЕУ, али да улазак у Унију не може бити на штету РС. „То значи да РС заједно са БиХ улази у ЕУ у свом пуном уставном капацитету и то је оно што је врло значајно“, нагласио је Кузмановић.

РС је, каже Кузмановић, заинтересована и за улагање руског капитала у привреду РС. „Капитал Русије заузима друго мјесто у РС, а у БиХ седмо мјесто. Данас смо добили и пуну подршку даљој економској сарадњи са Русијом“, рекао је Кузмановић.

Што се тиче културне сарадње, Кузмановић је рекао да ће РС и Русија радити на отварању руског универзитета у РС, бољој сарадњи двије академије наука и умјетности, као и са Институтом за Балкан.

Премијер РС Милорад Додик рекао је да је руском дипломати пренио да су реалност БиХ два ентитета и три народа и да без те реалности нема рјешења у БиХ.

„РС цијени значајну улогу Руске Федерације, која је један од најзначајнијих наших партнера и цијенимо њену улогу у Савјету за имплементацију мира и надгледању Дејтонског мировног споразума. Имамо Дејтонски споразум и желимо да га проводимо и не видимо ништа у томе проблематично“, рекао је Додик.

Он је додао да проблем настаје када се споразум настоји мијењати, како је навео, разним подвалама у реформама, чији је циљ у суштини да се промијене институције БиХ.

„БиХ има своју реалност са два ентитета и три народа, и без тих ставова и упознавања реалности веома је тешко доносити било какве политичке пресуде и процјене“, рекао је Додик.

Говорећи о уставним промјенама БиХ, Додик је поновио да РС нема намјеру радикално мијењати Устав БиХ осим у дијелу који се односи на одлуку Суда у Стразбуру у случају „Сејдић – Финци“.

„Госта смо упознали да су наши ставови о уставним промјенама реални и немемо амбиције да максимално учествујемо у промјени Устава. Одлука Суда у Стразбуру тиче се само питања дискриминације и ми смо спремни да то питање ријешимо и ништва изван тога. До радикалних промјена неће доћи ни након избора. Ми ћемо остати јасни и досљедњи о том питању“, рекао је Додик изразивши задовољство што се Титов у Бањалуци упознао са погледима РС о ситуацији у БиХ, а не као остали искључиво у Сарајеву.

Премијер Српске је додао да је на састанку било ријечи и о изградњи гасовода у РС и истраживањима налазишта нафте које би радиле руске компаније „Гаспром“ и „Зарубежњефт“.

„Договорили смо да ове двије компаније заједно наступе у истраживању налазишта нафте у РС, а Влада РС ће дати концесије за истраживање“, истакао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић рекао је новинарима да Српска није заинтересована за промјене Дејтонског споразума, као ни за радикалне промјене Устава БиХ.

„Када је ријеч о уставним промјенама пренијели смо руском госту наш став који се односи на имплементацију пресуде Суда за људска прави и она за нас није спорна. Када је ријеч о трансформацији ОХР-а, имамо висок степен сагласности“, рекао је Радојичић.

Говорећи о питању расподјеле имовине БиХ, Радојичић је рекао да је то питање мора бити ријешено сагласношћу три народа и два ентитеа.

„РС се залаже за за функционалну, територијалну расподјелу државне имовине и ми смо заинтересовани за рјешавање овог питања, али нисмо сигурни да ли је за то заинтересована друга страна, као ни да ли је искрена у томе. Одлуке у БиХ треба доносити консензусом три народа и два ентитета, а РС је заинтересована за таква рјешења“, рекао је он.

Говорећи о питању снабдјевања Брчко дистрикта електричном енергијом, Радојичић је рекао да је то питање непотребно искомпликовао ОХР покушајем наметања одлука прошле године и у том контексту, нагласио је он, потребно је што прије приступитуи његовој трансформацији.

„РС је и даље спремна да Брчко дистрикт снабдјева електричном енергијом и да то питање уреди домаћим законима на адекватан начин“, поручио је Радојичић.

Састанку је присуствовао и амабсадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан Храченко.

Leave a Reply