Zamjenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Vladimir Titov izjavio je danas da Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma smatra da bilo koje promjene u BiH treba da budu zasnovane na dogovoru tri naroda i dva entiteta, pa tako i pitanje državne imovine.

„U BiH su stvoreni uslovi za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika /OHR/, jer je ostalo još samo pitanje državne imovine, a i to treba riješiti dogovorom tri naroda“, rekao je Titov novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske /RS/ Rajkom Kuzmanovićem, predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem i premijerom RS Miloradom Dodikom.

On je rekao da je odluka o zatvaranju OHR-a donesena 2007. godine na sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira tako da Rusija smatra da čuvanje vanjskog protektorata u BiH, zemlji koja je postala nestalna članica UN, nema nikakvog smisla.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović rekao je da je na današnjem sastanku Titov upoznat da postoje strateška pitanja na kojima Srpska radi, a to su transformacija OHR-a, poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ulazak BiH u EU, kao i ulaganje ruskog kapitala u privredu RS.

„Upoznali smo ga o funkcionisanju domaćih i međunarodnih institucija i pitanjima na kojima radi RS, za šta smo dobili punu podršku. RS želi da gradi i izgrađuje ustavno i državno uređenje BiH u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazuzmom. U tom smislu želimo da se BiH razvija kao složena, a ni po koju cijenu kao unitarna država“, rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović je naglasio da BiH zajednički teži prema EU, ali da ulazak u Uniju ne može biti na štetu RS. „To znači da RS zajedno sa BiH ulazi u EU u svom punom ustavnom kapacitetu i to je ono što je vrlo značajno“, naglasio je Kuzmanović.

RS je, kaže Kuzmanović, zainteresovana i za ulaganje ruskog kapitala u privredu RS. „Kapital Rusije zauzima drugo mjesto u RS, a u BiH sedmo mjesto. Danas smo dobili i punu podršku daljoj ekonomskoj saradnji sa Rusijom“, rekao je Kuzmanović.

Što se tiče kulturne saradnje, Kuzmanović je rekao da će RS i Rusija raditi na otvaranju ruskog univerziteta u RS, boljoj saradnji dvije akademije nauka i umjetnosti, kao i sa Institutom za Balkan.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da je ruskom diplomati prenio da su realnost BiH dva entiteta i tri naroda i da bez te realnosti nema rješenja u BiH.

„RS cijeni značajnu ulogu Ruske Federacije, koja je jedan od najznačajnijih naših partnera i cijenimo njenu ulogu u Savjetu za implementaciju mira i nadgledanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Imamo Dejtonski sporazum i želimo da ga provodimo i ne vidimo ništa u tome problematično“, rekao je Dodik.

On je dodao da problem nastaje kada se sporazum nastoji mijenjati, kako je naveo, raznim podvalama u reformama, čiji je cilj u suštini da se promijene institucije BiH.

„BiH ima svoju realnost sa dva entiteta i tri naroda, i bez tih stavova i upoznavanja realnosti veoma je teško donositi bilo kakve političke presude i procjene“, rekao je Dodik.

Govoreći o ustavnim promjenama BiH, Dodik je ponovio da RS nema namjeru radikalno mijenjati Ustav BiH osim u dijelu koji se odnosi na odluku Suda u Strazburu u slučaju „Sejdić – Finci“.

„Gosta smo upoznali da su naši stavovi o ustavnim promjenama realni i nememo ambicije da maksimalno učestvujemo u promjeni Ustava. Odluka Suda u Strazburu tiče se samo pitanja diskriminacije i mi smo spremni da to pitanje riješimo i ništva izvan toga. Do radikalnih promjena neće doći ni nakon izbora. Mi ćemo ostati jasni i dosljednji o tom pitanju“, rekao je Dodik izrazivši zadovoljstvo što se Titov u Banjaluci upoznao sa pogledima RS o situaciji u BiH, a ne kao ostali isključivo u Sarajevu.

Premijer Srpske je dodao da je na sastanku bilo riječi i o izgradnji gasovoda u RS i istraživanjima nalazišta nafte koje bi radile ruske kompanije „Gasprom“ i „Zarubežnjeft“.

„Dogovorili smo da ove dvije kompanije zajedno nastupe u istraživanju nalazišta nafte u RS, a Vlada RS će dati koncesije za istraživanje“, istakao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić rekao je novinarima da Srpska nije zainteresovana za promjene Dejtonskog sporazuma, kao ni za radikalne promjene Ustava BiH.

„Kada je riječ o ustavnim promjenama prenijeli smo ruskom gostu naš stav koji se odnosi na implementaciju presude Suda za ljudska pravi i ona za nas nije sporna. Kada je riječ o transformaciji OHR-a, imamo visok stepen saglasnosti“, rekao je Radojičić.

Govoreći o pitanju raspodjele imovine BiH, Radojičić je rekao da je to pitanje mora biti riješeno saglasnošću tri naroda i dva entitea.

„RS se zalaže za za funkcionalnu, teritorijalnu raspodjelu državne imovine i mi smo zainteresovani za rješavanje ovog pitanja, ali nismo sigurni da li je za to zainteresovana druga strana, kao ni da li je iskrena u tome. Odluke u BiH treba donositi konsenzusom tri naroda i dva entiteta, a RS je zainteresovana za takva rješenja“, rekao je on.

Govoreći o pitanju snabdjevanja Brčko distrikta električnom energijom, Radojičić je rekao da je to pitanje nepotrebno iskomplikovao OHR pokušajem nametanja odluka prošle godine i u tom kontekstu, naglasio je on, potrebno je što prije pristupitui njegovoj transformaciji.

„RS je i dalje spremna da Brčko distrikt snabdjeva električnom energijom i da to pitanje uredi domaćim zakonima na adekvatan način“, poručio je Radojičić.

Sastanku je prisustvovao i amabsador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Hračenko.

Ostavi poruku