На подручју општине Градишка и даље је угрожено око 500 кућа, гдје су поплављена дворишта и помоћни објекти, док у око 20 кућа још има воде, саопштила је данас Републичка управа Цивилне заштите Републике Српске /РС/.

„Ниво воде је у односу на синоћ нижи је за око 50 центиметара, а вода из одводног канала је почела отицати у ријеку Саву. Највећи проблем представљају површинске стајаће воде које не могу отицати и задржавају се око домаћинстава. Вода за пиће је исправна, а дезинфекција се врши тамо гдје је то могуће учинити“, наводи се у саопштењу.

У општини Србац још је угрожено уже језгро града, улица Врбаска је под водом и за саобраћај непроходна, док је десетак кућа још поплављено. Из Савске улице вода се повукла и нема угрожених домаћинстава.

Након повлачења ријеке Врбас у корито и њеног опадања, појавио се проблем са подземним водама које избијају и плаве насеља Кладари, Дуго поље и Мали Разбој, гдје је поплављена велика површина пољопривредног земљишта. Пресјечена је путна комуникација до ових насеља, а у Кладарима је поплављено неколико кућа.

У општини Бијељина у Мјесној заједници Нови угрожено је 12 домаћинстава. Поплаве су нанијеле огромне штете на подручју које је било заплављено претходних дана и то на стамбеним објектима, пољопривредном земљишту, сточном фонду и путној мрежи. У Мјесној заједници Нови преплављен је и локални пут на једној локацији.

И даље је у благом порасту водостај ријеке Саве, који је јутрос износио 660 центиметара на водомјеру у Рачи. Поред угрожености од ријечице Лукавац, Мјесна заједница Нови је угрожена и од Саве, која се излила у атару ове заједнице.

Наставља се са мјерама санације терена, чишћење и прање улица, црпљење воде из објеката и удубљења гдје се вода задржала, провођење дезинфекције објеката који су били заплављени и снабдијевање становништва водом за пиће. Јуче је престала потреба за ангажовањем Оружаних снага БиХ на подручју ове општине.

У општини Петрово ниво ријеке Спрече постепено опада и вода се повлачи у корито. Врши се дезинсекција заплављених објеката и санација клизишта и локалних путева.

У општини Теслић стање се нормализује, евакуисано становништво се вратило у своје куће, а приступило се провођењу хигијенско-епидемиолошких мјера и санацији оштећених локалних путева.

У општини Модрича евакуисано становништво се вратило у своје домове и приступило се провођењу хигијенско-епидемиолошких мјера и санацији оштећених локалних путева. Због појаве нових клизишта пет породица се иселило из својих кућа у Мјесној заједници Крчевљани, Копривска Требава и Копривна. Евакуисано становништво је збринуто.

У општини Доњи Жабар евакуисано становништво се вратило у своје домове, док преузеће “Путеви РС“ врше санацију магистралног пута Бањалука-Бијељина у Лончарима. На оштећеном латералном каналу у Лончарима служба Цивилне заштите поставља вреће са пијеском, а Дом здравља из Бијељине још није почео провођење хигијенско-епидемиолошких мјера.

У општини Брод евакуисано становништво се вратило у своје домове. У Старом у Мјесној заједници Лијешће врећама са пијеском врши се ојачавање насипа како вода не би ушла у град. У насељу Доње Барице заплављено је 20 домаћинстава и за њих се редовно врши достављање основних животних намирница.

Ниво ријеке Босне код Добоја је 160 центиметара, а проводе се хигијенско-епидемиолошке мјере и санација клизишта.

У општини Дервента стање се постепено нормализује. Дио евакуисаног становништва се вратило у своје домове, а 41 особа се налази у колективном смјештају. Оружане снаге БиХ су ангажоване са једним кипером на одвозу отпадног материјала. Очекује се повлачење воде из свих стамбених објеката за вријеме викенда.

Ostavi poruku