Док Јапанце, који раде и по 70 сати недељно, морају да терају на одмор, Французе, са 63 одсто више слободног времена од већине Европљана и трипут више од Американаца, „моле“ да се врате на посао. У Европи највише раде Аустријанци.

Јапанци су нација која у свету најмање ужива у годишњим одморима и нерадо напушта радно место – од две седмице одмора једва искористе девет дана. Јапанска влада и министарства здравља, рада и социјалне политике недавно су објавили смернице, додуше необавезујуће, како би натерали запослене да користе одмор од две недеље по закону.

Французи су највећи љубитељи одмарања и уживања у данима доколице и петонедељног годишњег одмора, једнаког за све без обзира на радни стаж и степен образовања. Французи активно искористе најмање 34,5 дана, показало је истраживање које је урадила група „Херис интерактив“ на око 9.000 испитаника у 13 земаља.

У европским земљама минимално плаћени годишњи одмори одређени су законом, док у САД о томе одлучују управе компанија. Американци на одмор одлазе углавном у периоду 13-22. априла, а годишње имају у просеку 17 дана одмора од којих искористе 14.

Становници Новог Зеланда у просеку имају 19,5 дана одмора годишње, а искористе 17 дана, док Аустралијанци од 20 дана одмарају 16,5. Канађани такође воле да се одмарају. Око 90 одсто Канађана искористи свих 20 дана одмора.

Европљани, чини се, највише воле да оду од куће у дане одмора. Чак 93 одсто Данаца, Немаца и Норвежана отпутују негде: Данци 29 дана, а Немци и Норвежани по 28 дана, колико имају и Британци, од којих 91 одсто користи одморе.

Одмах иза њих су Швеђани и Шпанци – 89 одсто искористи 32 дана одмора, затим Италијани од којих 82 одсто искористи својих 32,5 дана.

Неки раде, а Французи…

Француска у целој Европској унији има најкраће законом загарантовано радно време од 35 сати недељно. После Француске, најкраће раде Холанђани од 36 до 40 сати, а онда Данци – 37, Белгијанци – 38 сати, а Немци – од 38 до 40 сати.

У државама као што су Грчка, Ирска, Малта, Румунија, Италија, Немачка и Луксембург радна седмица може бити до 48 сати. Португалски лимит је 40, а просек 38,3 радних сати.

Ефективни просек радних сати у седмици за целу ЕУ износи 41,9 часова. Највише седмично ефективно раде Аустријанци – 44 сата у просеку, па Грци 43,7, затим Пољаци и Чеси 42,7 сати. Најмањи просек радних сати седмично имају Литванци 40,1, Данци 40,2 и Финци 40,3 сата.

Ostavi poruku