Dok Japance, koji rade i po 70 sati nedeljno, moraju da teraju na odmor, Francuze, sa 63 odsto više slobodnog vremena od većine Evropljana i triput više od Amerikanaca, „mole“ da se vrate na posao. U Evropi najviše rade Austrijanci.

Japanci su nacija koja u svetu najmanje uživa u godišnjim odmorima i nerado napušta radno mesto – od dve sedmice odmora jedva iskoriste devet dana. Japanska vlada i ministarstva zdravlja, rada i socijalne politike nedavno su objavili smernice, doduše neobavezujuće, kako bi naterali zaposlene da koriste odmor od dve nedelje po zakonu.

Francuzi su najveći ljubitelji odmaranja i uživanja u danima dokolice i petonedeljnog godišnjeg odmora, jednakog za sve bez obzira na radni staž i stepen obrazovanja. Francuzi aktivno iskoriste najmanje 34,5 dana, pokazalo je istraživanje koje je uradila grupa „Heris interaktiv“ na oko 9.000 ispitanika u 13 zemalja.

U evropskim zemljama minimalno plaćeni godišnji odmori određeni su zakonom, dok u SAD o tome odlučuju uprave kompanija. Amerikanci na odmor odlaze uglavnom u periodu 13-22. aprila, a godišnje imaju u proseku 17 dana odmora od kojih iskoriste 14.

Stanovnici Novog Zelanda u proseku imaju 19,5 dana odmora godišnje, a iskoriste 17 dana, dok Australijanci od 20 dana odmaraju 16,5. Kanađani takođe vole da se odmaraju. Oko 90 odsto Kanađana iskoristi svih 20 dana odmora.

Evropljani, čini se, najviše vole da odu od kuće u dane odmora. Čak 93 odsto Danaca, Nemaca i Norvežana otputuju negde: Danci 29 dana, a Nemci i Norvežani po 28 dana, koliko imaju i Britanci, od kojih 91 odsto koristi odmore.

Odmah iza njih su Šveđani i Španci – 89 odsto iskoristi 32 dana odmora, zatim Italijani od kojih 82 odsto iskoristi svojih 32,5 dana.

Neki rade, a Francuzi…

Francuska u celoj Evropskoj uniji ima najkraće zakonom zagarantovano radno vreme od 35 sati nedeljno. Posle Francuske, najkraće rade Holanđani od 36 do 40 sati, a onda Danci – 37, Belgijanci – 38 sati, a Nemci – od 38 do 40 sati.

U državama kao što su Grčka, Irska, Malta, Rumunija, Italija, Nemačka i Luksemburg radna sedmica može biti do 48 sati. Portugalski limit je 40, a prosek 38,3 radnih sati.

Efektivni prosek radnih sati u sedmici za celu EU iznosi 41,9 časova. Najviše sedmično efektivno rade Austrijanci – 44 sata u proseku, pa Grci 43,7, zatim Poljaci i Česi 42,7 sati. Najmanji prosek radnih sati sedmično imaju Litvanci 40,1, Danci 40,2 i Finci 40,3 sata.

Ostavi poruku