Предсједник Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Јадовно 1941 из Бањалуке Душан Басташић изјавио је да прикривање истине о Јадовну, гдје је убијено на десетине хиљада људи углавном Срба, траје у континуитету од НХД до данашњих дана.

На комеморативном скупу посвећеном јадовинским жртвама код Шараниве јаме на Велебиту, Басташић је рекао да су власти НДХ и усташе настојале да прикрију своја недјела убијања, масовних покоља и масакрирања цивилног становништва.

„Извршиоци злочина су у августу 1941. године неке од безданих јама на Велебиту натрпали камењем и гранама замаксиравши их, а неке су и бетонирали“, рекао је Басташић и додао да су много стратишта до данас остала пекривена велом тајне.

Он је рекао да је за потомке жртава подручје комплекса усташких логора Јадовно мјесто за „тиховање, помињање,праштање и молитву“, а за потомке оних који су чинили злочине 1941. године и девастирали спомен-обиљежја 1971. и 1991. године мјесто за стид, покајање и молитву за спас душа.

„Јадовно је, као што му и само име говори, јад, чемер и велика туга и овај комплекс је помно планиран за ликвидацију неподобних грађана Павелићеве НДХ, а само мјесто је пажљиво одабрано још прије почетка рата“, рекао је Басташић и додао да је само болестан ум могао слику комплекса Јадовно поставити на тадашњим новчаницама од хиљаду куна.

Он је оцијенио да се прикривање истине, омаловажавање жртава и понижавање њихових потомака у континуитету наставља до данашњег дана.

„Да се уважавају жртве не би се између јадовинских јама возило данас бициклом, шетало и купало на спомен подручју Слана на отоку Пагу“, рекао је Басташић.

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем вијенаца данас је код Шаранове бездане јаме у кругу девастираног Спомен обиљежја на Велебиту у Хрватској, одржан први комеморативни скуп посвећен јадовинским жртвама комплекса усташких логора у којима су усташе на најсвирепији начин убиле 40123 лица, углавном Срба.

Парастос јадовинским жртвама служио је владика горњокарловачки Герасим уз саслужење више свештеника епархије горњокарловачке, док је молитву за мртве проповиједао рабин загребачки Лућано Прелевић.

Ostavi poruku