Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941 iz Banjaluke Dušan Bastašić izjavio je da prikrivanje istine o Jadovnu, gdje je ubijeno na desetine hiljada ljudi uglavnom Srba, traje u kontinuitetu od NHD do današnjih dana.

Na komemorativnom skupu posvećenom jadovinskim žrtvama kod Šaranive jame na Velebitu, Bastašić je rekao da su vlasti NDH i ustaše nastojale da prikriju svoja nedjela ubijanja, masovnih pokolja i masakriranja civilnog stanovništva.

„Izvršioci zločina su u avgustu 1941. godine neke od bezdanih jama na Velebitu natrpali kamenjem i granama zamaksiravši ih, a neke su i betonirali“, rekao je Bastašić i dodao da su mnogo stratišta do danas ostala pekrivena velom tajne.

On je rekao da je za potomke žrtava područje kompleksa ustaških logora Jadovno mjesto za „tihovanje, pominjanje,praštanje i molitvu“, a za potomke onih koji su činili zločine 1941. godine i devastirali spomen-obilježja 1971. i 1991. godine mjesto za stid, pokajanje i molitvu za spas duša.

„Jadovno je, kao što mu i samo ime govori, jad, čemer i velika tuga i ovaj kompleks je pomno planiran za likvidaciju nepodobnih građana Pavelićeve NDH, a samo mjesto je pažljivo odabrano još prije početka rata“, rekao je Bastašić i dodao da je samo bolestan um mogao sliku kompleksa Jadovno postaviti na tadašnjim novčanicama od hiljadu kuna.

On je ocijenio da se prikrivanje istine, omalovažavanje žrtava i ponižavanje njihovih potomaka u kontinuitetu nastavlja do današnjeg dana.

„Da se uvažavaju žrtve ne bi se između jadovinskih jama vozilo danas biciklom, šetalo i kupalo na spomen području Slana na otoku Pagu“, rekao je Bastašić.

Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca danas je kod Šaranove bezdane jame u krugu devastiranog Spomen obilježja na Velebitu u Hrvatskoj, održan prvi komemorativni skup posvećen jadovinskim žrtvama kompleksa ustaških logora u kojima su ustaše na najsvirepiji način ubile 40123 lica, uglavnom Srba.

Parastos jadovinskim žrtvama služio je vladika gornjokarlovački Gerasim uz sasluženje više sveštenika eparhije gornjokarlovačke, dok je molitvu za mrtve propovijedao rabin zagrebački Lućano Prelević.

Ostavi poruku