Ceremonija polaganja vijenaca i odavanja državnih i vojnih počasti povodom obilježavanja 621 godine od Boja na Kosovu biće održana u ponedjeljak, 28. juna, u 12.00 časova kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu.

Organizator komemorativne svečanosti je grad Kruševac u saradnji sa Odborom Vlade Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Komemorativno okupljanje predvodiće državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Negovan Stanković.

Vidovdan je državni praznik koji se radno obilježava u spomen na Kosovsku bitku, a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim praznicima u Srbiji.

Kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu biće položeni vijenci i odate državne i vojne počasti.

Vijence će položiti predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Kruševca, zbratimljenih opština iz Srbije i inostranstva, nevladinih organizacija opredjeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Boj na Kosovu odigrao se 28. (15.) juna 1389. godine na Gazimestanu, nedaleko od Prištine, i u kolektivnom sjećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, njegovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva.

Taj događaj bio je prekretnica u nacionalnoj istoriji poslije perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Spomenik kosovskim junacima predstavlja simbol Kruševca i djelo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića. Otkriven je 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađođevića.

Ostavi poruku