SHARE

Церемонија полагања вијенаца и одавања државних и војних почасти поводом обиљежавања 621 године од Боја на Косову биће одржана у понедјељак, 28. јуна, у 12.00 часова код Споменика косовским јунацима у Крушевцу.

Организатор комеморативне свечаности је град Крушевац у сарадњи са Одбором Владе Србије за његовање традиција ослободилачких ратова Србије, саопштено је из Министарства рада и социјалне политике.

Комеморативно окупљање предводиће државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Негован Станковић.

Видовдан је државни празник који се радно обиљежава у спомен на Косовску битку, а на основу одредаба Закона о државним и другим празницима у Србији.

Код Споменика косовским јунацима у Крушевцу биће положени вијенци и одате државне и војне почасти.

Вијенце ће положити представници Министарства рада и социјалне политике, Министарства одбране и Војске Србије, града Крушевца, збратимљених општина из Србије и иностранства, невладиних организација опредјељених за његовање традиција ослободилачких ратова Србије.

Бој на Косову одиграо се 28. (15.) јуна 1389. године на Газиместану, недалеко од Приштине, и у колективном сјећању српског народа симболизује слободу, отпор туђину, његовање патриотизма, националног бића, витештва и херојства.

Тај догађај био је прекретница у националној историји послије периода успона под владарима из династије Немањића.

Споменик косовским јунацима представља симбол Крушевца и дјело је српског вајара Ђорђа Јовановића. Откривен је 28. јуна 1904. године у оквиру прославе стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра Првог Карађођевића.

SHARE

Оставите одговор