Skupština akcionara Dnevnik holdinga odlučila da podnese tužbu protiv VAC-a, jer, kako navodi, taj koncern nije ispunio obaveze iz osnivačkog ugovora u zajedničkom preduzeću „Dnevnik Vojvodina pres“ u iznosu od oko šest miliona evra.

Zbog neispunjavanja obaveza medijskog koncerna VAC iz osnivačkog ugovora u preduzeću „Dnevnik Vojvodina pres“ (DPV) u iznosu od oko šest miliona evra, skupština akcionara Dnevnik holdinga donela je odluku da se protiv VAC-a podnese tužba.

Predsednik Upravnog odbora Zlatimir Momirov rekao je agencijiBeta da je Skupština akcionara prihvatila i predlog Upravnog odbora da se pred nadležnim sudom pokrene stečajni postupak zbog preteće nesposobnosti plaćanja prispelih obaveza DVP-a prema poveriocima.

Prema njegovim rečima, Skupština akcionara odlučila je i da se pokrene postupak za regulisanje osnivačkih prava u listu Dnevnik, jer je DVP upisan kao osnivač tog dnevnog lista.

„Svi naši predlozi Skupštini akcionara upućeni su zbog spašavanja dnevnog lista Dnevnik, najstarijeg dnevnog lista na srpskom jeziku u Vojvodini, kako bismo onemogućili prestanak njegovog izlaženja, jer u novonastaloj situaciji to realno preti“, rekao je Momirov i dodao da je to i stav Skupštine Vojvodine, kao osnivača Dnevnik holdinga.

Upravni odbor analizirao je početkom nedelje ispunjenje ugovornih obaveza VAC-a prilikom osnivanja DVP-a 2003. godine, koje se odnose na izgradnju nove štamparije, kupovinu novih mašina, preuzimanje između 80 i 100 radnika holdinga i socijalni program od tri miliona evra za višak zaposlenih.

Prema rečima Momirova, ukoliko se na sudu utvrdi da obaveze nisu ispunjene, to bi značilo da VAC ne raspolaže sa 55 odsto udela u vlasništvu, jer se obavezao da će steći pravo na pomenuti vlasnički udeo samo ako ispuni sve obaveze.

U holdingu smatraju i da VAC u ovom trenutku nema pravo da uđe u pregovore sa trećim licem o preuzimanju 55 odsto udela u DVP-u, jer u ugovoru stoji da Dnevnik holding kao nesporni vlasnik 45 odsto akcija ima pravo preče kupovine.

Medijski koncern VAC najavio je sredinom prošle nedelje da će napustiti tržište Srbije.

Pored vlasničkog udela u preduzeću DVP-u, VAC poseduje i vlasnički udeo u begradskoj Politici.

Ostavi poruku