Naslovna Vijesti Skupština Srbije usvojila 500 akata

Skupština Srbije usvojila 500 akata

0

Aktuelni saziv Skupštine Srbije tokom svog rada usvojio je 500 akata usmjerenih i na poštovanje ljudskih prava, prava žena i djece, prava nacionalnih manjina, unapređenje regionalnog dijaloga i pomirenja, sprečavanje korupcije i organizovanog kriminala, kao i na unapređenje svih nivoa pregovaranja, izjavila je predsjednik Skupštine Srbije Slavica Đukić – Dejanović.

„Ako u prioritetima rada našeg parlamenta prepoznate ove iste teme kojima se predano bavi parlament Skupštine Mediterana, to će vam reći kolika je naša želja za saradnjom u našem regionu jaka i koliko mnogo prostora za nju ima“, rekla je Đukić-Dejanović na Petom sastanku odbora Parlamentarne skupštine Mediterana, koja okuplja 25 zemalja, među kojima i BiH.

Ona je dodala da među pitanjima koje Srbija i njen parlament, pored ostalog gaje, posebno interesovanje je pitanje izbjeglih i raseljenih lica, njihova prava, status i sudbina.

„Ulažući velike napore u rešavanju ovih pitanja mi pozdravljamo rad Parlamentarne skupštine Mediterana i preporučujemo vašoj pažnji i ovo goruće pitanje regiona zapadnog Balkana, kao i pitanje dijaloga među kulturama i religijama“, istakla je ona.

Prema njenim riječima, nastanak Parlamentarne skupštine Mediterana na najbolji način svjedoči o suštini parlamentarne demokratije.

„Povod da se okupimo i zajednički radimo predstavlja otelotvorenje opredeljenosti svih nas da iskušenja koje stoje pred nama dočekamo zajednički i prevaziđemo ih kroz saradnju zasnovanu na vrednostima koje delimo i kojima težimo“, poručila je Đukić – Dejanović.

Ona smatra da Parlament Srbije čvrsto stoji na stanovištu da aktivnosti koje jačaju međunarodnu saradnju, uključujući i sve nivoe parlamentarnog djelovanja, kako na unutašnjem planu u odnosu prema građanima, tako i u oblasti parlamentarne diplomatije na bilateralnom i multilateralnom planu.

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine Mediterana Abdelkader Fedala zahvalio je Skupštini i narodu Srbije na gostoprimstvu, kao i na gostima koji se, kako je naveo, „bore za mir i budućnost Mediterana“.

Fedala je podsjetio da su Ujedinjene nacije u decembru prošle godine istakle da je region Mediterana vrlo važno geopolitičko područje i naglasio da to priznanje predstavlja veliki korak za Parlamentarnu skupštinu Mediterana.

Parlamentarna skupština Mediterana osnovana je u Amanu (Jordan) 2006. godine, kao rezultat procesa vođenog u Interparlamentarnoj uniji, poznatoj kao Konferencija o bezbjednosti i saradnji Mediterana.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version