Актуелни сазив Скупштине Србије током свог рада усвојио је 500 аката усмјерених и на поштовање људских права, права жена и дјеце, права националних мањина, унапређење регионалног дијалога и помирења, спречавање корупције и организованог криминала, као и на унапређење свих нивоа преговарања, изјавила је предсједник Скупштине Србије Славица Ђукић – Дејановић.

„Ако у приоритетима рада нашег парламента препознате ове исте теме којима се предано бави парламент Скупштине Медитерана, то ће вам рећи колика је наша жеља за сарадњом у нашем региону јака и колико много простора за њу има“, рекла је Ђукић-Дејановић на Петом састанку одбора Парламентарне скупштине Медитерана, која окупља 25 земаља, међу којима и БиХ.

Она је додала да међу питањима које Србија и њен парламент, поред осталог гаје, посебно интересовање је питање избјеглих и расељених лица, њихова права, статус и судбина.

„Улажући велике напоре у решавању ових питања ми поздрављамо рад Парламентарне скупштине Медитерана и препоручујемо вашој пажњи и ово горуће питање региона западног Балкана, као и питање дијалога међу културама и религијама“, истакла је она.

Према њеним ријечима, настанак Парламентарне скупштине Медитерана на најбољи начин свједочи о суштини парламентарне демократије.

„Повод да се окупимо и заједнички радимо представља отелотворење опредељености свих нас да искушења које стоје пред нама дочекамо заједнички и превазиђемо их кроз сарадњу засновану на вредностима које делимо и којима тежимо“, поручила је Ђукић – Дејановић.

Она сматра да Парламент Србије чврсто стоји на становишту да активности које јачају међународну сарадњу, укључујући и све нивое парламентарног дјеловања, како на унуташњем плану у односу према грађанима, тако и у области парламентарне дипломатије на билатералном и мултилатералном плану.

Потпредсједник Парламентарне скупштине Медитерана Абделкадер Федала захвалио је Скупштини и народу Србије на гостопримству, као и на гостима који се, како је навео, „боре за мир и будућност Медитерана“.

Федала је подсјетио да су Уједињене нације у децембру прошле године истакле да је регион Медитерана врло важно геополитичко подручје и нагласио да то признање представља велики корак за Парламентарну скупштину Медитерана.

Парламентарна скупштина Медитерана основана је у Аману (Јордан) 2006. године, као резултат процеса вођеног у Интерпарламентарној унији, познатој као Конференција о безбједности и сарадњи Медитерана.

Ostavi poruku