Замјеник министра иностраних послова Русије Владимир Титов оцијенио је да је потребно радити на затварању ОХР-а, у складу са побољшањем цјелокупних односа на западном Балкану, а с тим и у БиХ, те настојањима земље да постане пуноправан члан Европске уније.

Током састанка са предсједавајућим и чланом Предсједништва БиХ Харисом Силајџићем и Небојшом Радмановићем, Титов је истакао да је Русија заинтересована за спољнополитички дијалог у региону Балкана, а нарочито у БиХ, те додао да нестално чланство БиХ у Савјету безбједности УН показује да је она нормална и суверена држава.

Члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић изразио је задовољство ставом Русије да буде активна у региону западног Балкана, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Радмановић је истакао да је ОХР давно требало трансформисати, иако око тога постоји неслагање и у БиХ и у међународној заједници, јер БиХ не може аплицирати за кандидатски статус у ЕУ док је високи представник у БиХ и док се то питање не ријеши.

Он је поздравио руска улагања у БиХ и нагласио да у тој области постоји потенцијал за већу и садржајнију сарадњу на чему треба заједнички радити.

Силајџић је oцијенио да само балансирана политика Русије према БиХ може помоћи у рјешавању актуелних проблема.

„На почетку смо новога историјског контекста када је у питању Исток и тај контекст значи да су добродошле иницијативе и са Истока и Запада“, додао је Силајџић.

Према његовим ријечима, у БиХ постоје различити концепти, али се политичким договором може пронаћи средње рјешење.

Силајџић је оцијенио да ОХР има своју функцију „све док постоје блокаде у систему“, те да се мора приступити договарању да се отклоне блокаде, и да то треба бити комбинација реалних и објективних иницијатива извана и унутрашњих договора, додаје се у саопштењу.

Leave a Reply