Zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Vladimir Titov ocijenio je da je potrebno raditi na zatvaranju OHR-a, u skladu sa poboljšanjem cjelokupnih odnosa na zapadnom Balkanu, a s tim i u BiH, te nastojanjima zemlje da postane punopravan član Evropske unije.

Tokom sastanka sa predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem, Titov je istakao da je Rusija zainteresovana za spoljnopolitički dijalog u regionu Balkana, a naročito u BiH, te dodao da nestalno članstvo BiH u Savjetu bezbjednosti UN pokazuje da je ona normalna i suverena država.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izrazio je zadovoljstvo stavom Rusije da bude aktivna u regionu zapadnog Balkana, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Radmanović je istakao da je OHR davno trebalo transformisati, iako oko toga postoji neslaganje i u BiH i u međunarodnoj zajednici, jer BiH ne može aplicirati za kandidatski status u EU dok je visoki predstavnik u BiH i dok se to pitanje ne riješi.

On je pozdravio ruska ulaganja u BiH i naglasio da u toj oblasti postoji potencijal za veću i sadržajniju saradnju na čemu treba zajednički raditi.

Silajdžić je ocijenio da samo balansirana politika Rusije prema BiH može pomoći u rješavanju aktuelnih problema.

„Na početku smo novoga istorijskog konteksta kada je u pitanju Istok i taj kontekst znači da su dobrodošle inicijative i sa Istoka i Zapada“, dodao je Silajdžić.

Prema njegovim riječima, u BiH postoje različiti koncepti, ali se političkim dogovorom može pronaći srednje rješenje.

Silajdžić je ocijenio da OHR ima svoju funkciju „sve dok postoje blokade u sistemu“, te da se mora pristupiti dogovaranju da se otklone blokade, i da to treba biti kombinacija realnih i objektivnih inicijativa izvana i unutrašnjih dogovora, dodaje se u saopštenju.

Ostavi poruku