Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ zakazao je 38. redovnu sjednicu, posljednju u ovom mandatu, za utorak, 6. jul, a na dnevnom redu naći će se u formi nacrta zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS a pod OHR-ovom je zabranom raspolaganja.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je za dnevni red predloženo 35 tačaka među kojima pet zakona po hitnom postupku.

„To su zakoni o klasifikaciji djelatnosti i Registru poslovnih subjekata po djelatnostima u RS, izmjene i dopune zakona o privatizaciji državnih stanova, o porezu na dohodak, o stvarnim pravima i o privatizaciji poslovnih zgrada“, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

U redovnoj proceduri poslanici će razmatrati prijedloge zakona o visokom obrazovanju, o školovanju i stipendiranju mladih talenata, o inspekcijama u RS, o nacionalnim parkovima, o prenosu prava svojine na kapitalu RS u lokalnim RTV stanicama na jedinice lokalne samouprave.

Na dnevnom redu su izmjene i dopune krivičnog zakona, te zakona o republičkoj upravi, o rudarstvu, o društvima za osiguranje, o geološkim istraživanjima i o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

U formi nacrta poslanici će razmatrati zakone o boravišnoj taksi, o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima i o veterinarstvu.

„Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Razvojnog programa RS za period od 2010. do 2012. godine, Izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojne banke RS za 2008. sa izvještajem nezavisne revizije, te godišnji izvještaji Agencije za bankarstvo RS, RTRS-a, Regulatorne komisije za energetiku, Ombudsmana BiH i VSTS-a“, naveo je Radojičić.

On je dodao da će se parlament izjašnjavati i o tri odluke o zaduženjima: prema Evropskoj uniji s Memorandumom o razumijevanju, prema Evropskoj investicionoj banci za projekat vodovoda i kanalizacije i prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za projekat vodovoda i kanalizacije u Bijeljini.

Poslanici bi trebalo da se upoznaju o privatizaciji državnog kapitala u Rudniku mrkog uglja „Miljevina“ u Foči.

Sjednica je zakazana za 10.00 časova, a predviđeno je da se radi te i naredne sedmice u julu.

Prethodna, 37. redovna sjednica parlamenta Srpske po broju radnih dana bila je najduža u ovom mandatu. S prekidima je trajala deset dana, od 11. maja do 14. juna.

Ostavi poruku