Naslovna Bosna i Hercegovina Odbrana traži još dva dana

Odbrana traži još dva dana

0

Odbrana člana ratnog Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, osumnjičenog za ratni zločin zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, zatražila je dodatna dva dana kako bi ispitala svjedoke i odgovorila na materijale koje je dobila od Srbije.

Iako je Ganićeva odbrana imala već zakazano ročište od 5. do 9. jula, na jučerašnjem ročištu u Londonu zatražila je dodatno vrijeme, kako bi se kvalitetno pripremila za donošenje ključne odluke o zahtjevu Srbije za Ganićevo izručenje.

Ako Vestminstercki sud udovolji ovom zahtjevu, Ganićev advokatski tim očekuje da bi cijeli slučaj mogao biti završen do 14. jula.

„U ponedjeljak ćemo znati da li ćemo dobiti ta dva dana koja su nam potrebna da saslušamo sve svjedoke odbrane i da se izjasnimo“, rekla je za „Dnevni avaz“ Ganićeva kćerka Emina.

Među svjedocima su aktuelni predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija, bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling, britanski istoričar Noel Malkolm, te nekadašnji tužilac u Tužilaštvu BiH Filip Alkok.

Član Ganićevog advokatskog tima Damir Arnaut saopštio je juče da će prigovori odbrane na nadležnost britanskog suda i zloupotrebu postupka biti rješavani zajedno sa zahtjevom Srbije za njegovo izručenje sredinom jula.

Jučerašnje ročište pred Vestminsterskim sudom u Londonu održano je na zahtjev Ganićeve odbrane.

Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, uhapšen je 1. marta na aerodromu u Londonu na osnovu zahtjeva Srbije, čije ga pravosuđe sumnjiči za ratni zločin zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

On je 11. marta uz kauciju pušten iz pritvora i do okončanja sudskog postupka ne smije napuštati Veliku Britaniju.         U zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 vojnika tadašnje JNA, ranjena su 73 vojnika, a 215 ih je zarobljeno.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version