Одбрана члана ратног Предсједништва РБиХ Ејупа Ганића, осумњиченог за ратни злочин због напада на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву у мају 1992. године, затражила је додатна два дана како би испитала свједоке и одговорила на материјале које је добила од Србије.

Иако је Ганићева одбрана имала већ заказано рочиште од 5. до 9. јула, на јучерашњем рочишту у Лондону затражила је додатно вријеме, како би се квалитетно припремилa за доношење кључне одлуке о захтјеву Србије за Ганићево изручење.

Ако Вестминстерcки суд удовољи овом захтјеву, Ганићев адвокатски тим очекује да би цијели случај могао бити завршен до 14. јула.

„У понедјељак ћемо знати да ли ћемо добити та два дана која су нам потребна да саслушамо све свједоке одбране и да се изјаснимо“, рекла је за „Дневни аваз“ Ганићева кћерка Емина.

Међу свједоцима су актуелни предсједник СДП БиХ Златко Лaгумџија, бивши високи представник у БиХ Kристијан Шварц-Шилинг, британски историчар Ноел Малколм, те некадашњи тужилац у Тужилаштву БиХ Филип Алкок.

Члан Ганићевог адвокатског тима Дамир Арнаут саопштио је јуче да ће приговори одбране на надлежност британског суда и злоупотребу поступка бити рјешавани заједно са захтјевом Србије за његово изручење средином јула.

Јучерашње рочиште пред Вестминстерским судом у Лондону одржано је на захтјев Ганићеве одбране.

Ганић, члан ратног Предсједништва БиХ, ухапшен је 1. марта на аеродрому у Лондону на основу захтјева Србије, чије га правосуђе сумњичи за ратни злочин због напада на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву у мају 1992. године.

Он је 11. марта уз кауцију пуштен из притвора и до окончања судског поступка не смије напуштати Велику Британију.         У злочину у Добровољачкој улици у Сарајеву убијена су 42 војника тадашње ЈНА, рањена су 73 војника, а 215 их је заробљено.

Leave a Reply