У Јужној Кореји данас се одржавају комеморације поводом 60 година од почетка Корејског рата. На церемонији у Сеулу јужнокорејски предсједник Ли Мјунг Бак одао је почаст и ветеранима Корејског рата, укључујући британске и америчке војнике.

Сјевернокорејски тенкови и војници су 25. јуна 1950. године напали Јужну Кореју. Грађански рат је проширен када су САД предводећи снаге УН, а касније и Кина ушле у сукоб усљед хладноратовских тензија. Рат је окончан примирјем постигнутим 27. јула 1953. године.

Тензије између двије Кореје су у порасту од када је Сеул окривио Пјонгјанг за напад торпедом на један од војних бродова, који је потонуо након експлозије и при чему је погинуло 46 морнара. Сјеверна Кореја тврди да је то измишљена политичка смицалица.

На церемонији у Сеулу уз више стотина ветерана из Јужне Кореје било је и страних посјетилаца и дипломата.

Подигнуте су и заставе из 20 земаља које су послале своје снаге или медицинско особље у сукоб на Корејском полуострву.

Сјеверна Кореја је и са своје стране обиљежила почетак сукоба.

Почетком ове седмице Пјонгјанг је потврдио свој став да су САД испровоцирале сукоб. Јуче је Сјеверна Кореја саопштила да од Вашингтона захтјева 65 милијарди долара одштете.

Сјеверна Кореја данас је објавила упозорење о забрани пловидбе код западне обале Корејског полуострва и јужнокорејски званичници сматрају да је то због редовних војних вјежби усљед појачаних тензија између ове двије земље.

Локални јужнокорејски лист наводи да је зона забране пловидбе проглашена због могуће припреме за лансирање пројектила кратког домета.

Ostavi poruku