Kemal Alagić, čiji je nadimak Divljak, član je vehabijskog pokreta, a bavi se ilegalnom kupovinom oružja koje prodaje u Federaciji BiH, saznaje Srna od obavještajnih agencija iz regiona.

Prema saznanjima Srne, Alagić, koji je rođen u Ljubiji, prije desetak dana u Prijedoru je od jednog lica tražio da kupi ručni bacač, a policija je u proteklom periodu primjetila da on kod sebe ima veću količinu novca, iako nije zaposlen.

Isti izvori navode da je prije proteklog rata u BiH Alagić služio zatvorsku kaznu u Sloveniji zbog ubistva.

U dokumentima koje posjeduje Srna navodi se da se Alagić svakodnevno kreće na relaciji Ljubija – Prijedor – Sanski Most. Policijske službe su došle do informacije da je on nastanjen na tri lokacije u Sanskom Mostu, u naselju Bare, u Donjoj Ljubiji i Prijedoru.

Obavještajne agencije u regionu raspolažu saznanjima da se Alagić nakon terorističkih napada na SAD 2001. godine otvoreno stavljao na stranu terorističke organizacije Al Kaida i smatrao njihove akte opravdanim.

Kemal Alagić iz Donje Ljubije kod Prijedora rekao je danas Srni da nije pripadnik radikalnog islamskog pokreta vehabija i da ne poznaje ljude sa kojim su ga povezale strane obavještajne službe kao dio terorističke mreže u BiH.

„Prije bih se učlanio u Ravnogorski četniči poret nego u vehabije“, rekao je Alagić Srni nakon što je juče objavljena informacija da je on dio grupe vehabija koja prati kretanje premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

Ostavi poruku