Naslovna Bosna i Hercegovina O ukidanju viza u septembru

O ukidanju viza u septembru

0

Belgijski ministar inostranih poslova Stev Vanakere u današnjem predstavljanju aktivnosti svoje zemlje u narednih šest mjeseci, koliko će držati rotirajuće predsjedništvo Evropske unije, nije se izjasnio da li će BiH i Albaniji do kraja godine biti ukinute vize.

To, kao i druga slična pitanja koja imaju političku obojanost, a povezana su sa zapadnim Balkanom, Vanekere je vremenski ostavio za septembar.

Konkretniji nije bio niti premijer Iv Laterm, koji je takođe učestvovao u predstavljanju ciljeva belgijskog predsjedništva EU, javlja dopisnik Srne.

U septembru će Herman van Rompej, predsjedavajući Evropskog savjeta, kojeg čine 27 lidera članica EU, razmatrati cjelokupnu spoljnu politiku Unije. U sklopu tog šireg razmatranja, koje će obuhvatiti mnoga područja, razmotriće se sva pitanja vezana za zapadni Balkan, najavio je Vanakere.

Međutim, Belgija je spremna da nastavi proces proširivanja, po formuli „svakome prema zaslugama“.

Belgija teži brojnijim i kvalitetnijim kontaktima sa kandidatima i potencijalnim kandidatima zapadnog Balkana, rekao je Vanakere.

„Lično ću imati ulogu poštenog posrednika koji daje prijedloge, čovjeka koji gradi mostove (između regiona i Brisela). Cilj će biti da reforme u zemljama koje teže članstvu u EU budu konkretne“, rekao je belgijski ministar.

Vanakere je član tehničke vlade premijera Leterma. Letermova vlada nastavlja državne poslove, dok nova koalicija političkih partija, koje su se nametnule na nedavnim izborima, ne formira novu vladu.

Visoki belgijski zvaničnici nisu željeli da odgovore niti na konkretna pitanja o napredovanju Hrvatske i Srbije. Za Hrvatsku je rekao da će Belgija osigurati da se pregovori nastavljaju glatko, bez zastoja, ali je odbio da kaže da li će se pregovori sa Zagrebom završiti ove godine.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version