SHARE

Белгијски министар иностраних послова Стев Ванакере у данашњем представљању активности своје земље у наредних шест мјесеци, колико ће држати ротирајуће предсједништво Европске уније, није се изјаснио да ли ће БиХ и Албанији до краја године бити укинуте визе.

То, као и друга слична питања која имају политичку обојаност, а повезана су са западним Балканом, Ванекере је временски оставио за септембар.

Конкретнији није био нити премијер Ив Латерм, који је такође учествовао у представљању циљева белгијског предсједништва ЕУ, јавља дописник Срне.

У септембру ће Херман ван Ромпеј, предсједавајући Европског савјета, којег чине 27 лидера чланица ЕУ, разматрати цјелокупну спољну политику Уније. У склопу тог ширег разматрања, које ће обухватити многа подручја, размотриће се сва питања везана за западни Балкан, најавио је Ванакере.

Међутим, Белгија је спремна да настави процес проширивања, по формули “свакоме према заслугама”.

Белгија тежи бројнијим и квалитетнијим контактима са кандидатима и потенцијалним кандидатима западног Балкана, рекао је Ванакере.

“Лично ћу имати улогу поштеног посредника који даје приједлоге, човјека који гради мостове (између региона и Брисела). Циљ ће бити да реформе у земљама које теже чланству у ЕУ буду конкретне”, рекао је белгијски министар.

Ванакере је члан техничке владе премијера Летерма. Летермова влада наставља државне послове, док нова коалиција политичких партија, које су се наметнуле на недавним изборима, не формира нову владу.

Високи белгијски званичници нису жељели да одговоре нити на конкретна питања о напредовању Хрватске и Србије. За Хрватску је рекао да ће Белгија осигурати да се преговори настављају глатко, без застоја, али је одбио да каже да ли ће се преговори са Загребом завршити ове године.

SHARE

Оставите одговор