Bivši pripadnik Teritorijalne odbrane nekadašnje SAO Krajine Milan Španović osuđen je danas u Beogradu na pet godina zatvora zbog mučenja zarobljenih hrvatskih civila u Staroj Gradišci za vrijeme rata u Hrvatskoj.

U obrazloženju presude navedeno je da je postupkom utvrđeno da je Španović od oktobra 1991. do kraja januara 1992. godine u zatvoru u Staroj Gradišci okrutno postupao prema hrvatskim civilima, mučio ih i tjelesno povređivao, nanoseći im velike patnje, tjelesnu i duševnu bol.

U završnoj riječi tužilac je ukazao i na niske pobude iz kojih je djelo izvršeno, a to je osveta zbog pogibije brata tokom oružanih sukoba sa hrvatskom stranom.

Tužilaštvo će odluku o žalbi donijeti poslije dobijanja pisanog otpravka presude.

Suđenje u predmetu „Stara Gradiška“ počelo je 17. septembra prošle godine, a tokom sedam dana suđenja saslušano je sedam svjedoka.

Županijski sud u Požegi vodio je postupak protiv Španovića, a pravosuđe Srbije preuzelo je predmet na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su potpisali Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Državno tužilaštvo Hrvatske.

Ostavi poruku