SHARE

Бивши припадник Територијалне одбране некадашње САО Крајине Милан Шпановић осуђен је данас у Београду на пет година затвора због мучења заробљених хрватских цивила у Старој Градишци за вријеме рата у Хрватској.

У образложењу пресуде наведено је да је поступком утврђено да је Шпановић од октобра 1991. до краја јануара 1992. године у затвору у Старој Градишци окрутно поступао према хрватским цивилима, мучио их и тјелесно повређивао, наносећи им велике патње, тјелесну и душевну бол.

У завршној ријечи тужилац је указао и на ниске побуде из којих је дјело извршено, а то је освета због погибије брата током оружаних сукоба са хрватском страном.

Тужилаштво ће одлуку о жалби донијети послије добијања писаног отправка пресуде.

Суђење у предмету “Стара Градишка” почело је 17. септембра прошле године, а током седам дана суђења саслушано је седам свједока.

Жупанијски суд у Пожеги водио је поступак против Шпановића, а правосуђе Србије преузело је предмет на основу Споразума о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, који су потписали Тужилаштво за ратне злочине Србије и Државно тужилаштво Хрватске.

SHARE

Оставите одговор