Kanadski premijer Stiven Harper donio je pravilnu odluku kada je uložio veto na prijedlog da parlament njegove zemlje 11. juli proglasi za „dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici“, saopštio je predsjednik nevladine organizacije „Istorijski projekat Srebrenica“ Stefan Karganović.

„Takvim postupkom premijer Harper je pokazao hrabrost da se odupre političkim pritiscima i ucenama, što je retkost u današnjem svetu. Osim ličnog integriteta, njegova odluka, takođe, odražava i sve veći zamor zapadnih ustanova i političkih činilaca od neprestanih zahteva predstavnika bošnjačke strane da se povinuju uskoj političkoj agendi jedne agresivne i dobro organizovane interesne grupe iz BiH koja računa, pre svega, na neobaveštenost spoljašnjeg sveta“, saopštio je Karganović.

U saopštenju se dalje navodi da ta grupa zloupotrebljava ljudsku tragediju srebreničkog kraja tokom rata između 1992. i 1995. godine tako što svoju ulogu i gubitke prikazuje lažno, dok arogantno poriče patnju i gubitke drugih.

„Krah njihove inicijative da se pitanje Srebrenice u parlamentu daleke Kanade prikaže onako kako njima odgovara nagoveštava skoro otrežnjenje sveta koji se pomoću bezobzirne propagandne već godinama drži u zabludi u vezi sa Srebrenicom“, smatra Karganović.

Kanadski premijer Stiven Harper uložio je veto na usvajanje rezolucije o Srebrenici u kanadskom parlamentu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike saopštio je juče da je Harper – umjesto etničkog naziva Bošnjak – upotrijebio termin „bosanski ljudi nad kojima je navodno izvršen genocid“, zatim je smanjio broj žrtava i na kraju termin „genocid“ zamijenio terminom „masovno ubijanje“.

Iza ove rezolucije stoji Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, a sponzoriše je kanadski parlamentarac Brajan Mas.

Ostavi poruku