Канадски премијер Стивен Харпер донио је правилну одлуку када је уложио вето на приједлог да парламент његове земље 11. јули прогласи за „дан сјећања на жртве геноцида у Сребреници“, саопштио је предсједник невладине организације „Историјски пројекат Сребреница“ Стефан Каргановић.

„Таквим поступком премијер Харпер је показао храброст да се одупре политичким притисцима и уценама, што је реткост у данашњем свету. Осим личног интегритета, његова одлука, такође, одражава и све већи замор западних установа и политичких чинилаца од непрестаних захтева представника бошњачке стране да се повинују уској политичкој агенди једне агресивне и добро организоване интересне групе из БиХ која рачуна, пре свега, на необавештеност спољашњег света“, саопштио је Каргановић.

У саопштењу се даље наводи да та група злоупотребљава људску трагедију сребреничког краја током рата између 1992. и 1995. године тако што своју улогу и губитке приказује лажно, док арогантно пориче патњу и губитке других.

„Крах њихове иницијативе да се питање Сребренице у парламенту далеке Канаде прикаже онако како њима одговара наговештава скоро отрежњење света који се помоћу безобзирне пропагандне већ годинама држи у заблуди у вези са Сребреницом“, сматра Каргановић.

Канадски премијер Стивен Харпер уложио је вето на усвајање резолуције о Сребреници у канадском парламенту.

Конгрес Бошњака Сјеверне Америке саопштио је јуче да је Харпер – умјесто етничког назива Бошњак – употријебио термин „босански људи над којима је наводно извршен геноцид“, затим је смањио број жртава и на крају термин „геноцид“ замијенио термином „масовно убијање“.

Иза ове резолуције стоји Конгрес Бошњака Сјеверне Америке, а спонзорише је канадски парламентарац Брајан Мас.

Leave a Reply