SHARE

Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је да изградња нуклеарне електране “Белене”, друге нуклеарке у Бугарској није “замрзнута” и додао да ће бити изграђена. Он је оптужио бившу владу, на чијем је челу био социјалиста Сергеј Станишев, да су могли да реализују овај пројекат да су жељели, и то у тренутку када је Русија за његову реализацију већ била обезбиједила три милијарде евра.

Борисов је истакао да се Бугарска није користила тим руским финансијским ресурсом, већ је узела кредит за који сада плаћа 10 милиона евра камата годишње.

У Бугарској су се током посљедњих неколико дана чула мишљења највиших државних званичника да ће изградња “Белена” бити замрнута, јер држава није у стању да обезбиједи потребна финансијска средства.

Изградња нуклераке “Белене” постала је актуелна након што је Бугарска због безбједносних разлога затворила четири од укупно шест реактора једине нуклеарне централе у земљи “Козлодуј” непосредно прије уласка у ЕУ.

Изградња “Белена” повјерена је руској компанији “Атомстројекспрот”, а уговор о томе потписан је почетком 2008. године приликом посјете Бугарској тадашњег руског предсједника Владимира Путина.

Вриједност изградње процијењена је на скоро четири милијарде евра, а имала би два реактора. Према тадашњем плану, било је предвиђено да електрана почне са радом 2014. године.

У међувремену, због нерегулисаног финансирања, из пројекта се повукла њемачка компанија “РВЕ”, једна од стратешких партнера.

Руси су сами понудили да финансирају пројекат, а средства да им врати стратешки партнер, када буде пронађен. Бугари на то нису пристали и траже стратешког партнера са Запада.

Бугарски премијер понудио је и српским властима да се укључе у изградњу “Белена”, али Србија на ову понуду још није одговорила. Министар енергетике Србије Петар Шкундрић изјавио да се приједлог анализира и да ће одлука бити донесена до краја године.

SHARE

Оставите одговор