Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da izgradnja nuklearne elektrane „Belene“, druge nuklearke u Bugarskoj nije „zamrznuta“ i dodao da će biti izgrađena. On je optužio bivšu vladu, na čijem je čelu bio socijalista Sergej Stanišev, da su mogli da realizuju ovaj projekat da su željeli, i to u trenutku kada je Rusija za njegovu realizaciju već bila obezbijedila tri milijarde evra.

Borisov je istakao da se Bugarska nije koristila tim ruskim finansijskim resursom, već je uzela kredit za koji sada plaća 10 miliona evra kamata godišnje.

U Bugarskoj su se tokom posljednjih nekoliko dana čula mišljenja najviših državnih zvaničnika da će izgradnja „Belena“ biti zamrnuta, jer država nije u stanju da obezbijedi potrebna finansijska sredstva.

Izgradnja nuklerake „Belene“ postala je aktuelna nakon što je Bugarska zbog bezbjednosnih razloga zatvorila četiri od ukupno šest reaktora jedine nuklearne centrale u zemlji „Kozloduj“ neposredno prije ulaska u EU.

Izgradnja „Belena“ povjerena je ruskoj kompaniji „Atomstrojeksprot“, a ugovor o tome potpisan je početkom 2008. godine prilikom posjete Bugarskoj tadašnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vrijednost izgradnje procijenjena je na skoro četiri milijarde evra, a imala bi dva reaktora. Prema tadašnjem planu, bilo je predviđeno da elektrana počne sa radom 2014. godine.

U međuvremenu, zbog neregulisanog finansiranja, iz projekta se povukla njemačka kompanija „RVE“, jedna od strateških partnera.

Rusi su sami ponudili da finansiraju projekat, a sredstva da im vrati strateški partner, kada bude pronađen. Bugari na to nisu pristali i traže strateškog partnera sa Zapada.

Bugarski premijer ponudio je i srpskim vlastima da se uključe u izgradnju „Belena“, ali Srbija na ovu ponudu još nije odgovorila. Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio da se prijedlog analizira i da će odluka biti donesena do kraja godine.

Ostavi poruku