Bakir Izetbegović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH, kaže da će se zalagati za punu primjenu Dejtonskog sporazuma u BiH kako bi se Bošnjaci u Republici Srpskoj osjećali komotno, a isto tako i Srbi u Federaciji BiH.

Izetbegović je uvjeren u trijumf na predstojećim opštim izborima u BiH,   a svoj optimizam temelji na dosadašnjem političkom djelovanju, ali i činjenici da je SDA najjača bošnjačka stranka u BiH.

On kaže da će se zalagati za politiku kompromisa „korak po korak“, navodeći da u BiH ne žive samo Bošnjaci i da se treba dogovarati i postizati rezultate.

Izetbegović je za sutrašnji „Fokus“ rekao da predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića poštuje kao protivkandidata, ali da nema namjeru da se previše bavi njim i da pravi kampanju protiv njega.

Odgovarajući na pitanje šta misli kako će izgledati budući sastav Predsjedništva BiH i šta od njega mogu da očekuju građani BiH, Izetbegović je rekao da za te četiri godine očekuje da se napravi stabilna zemlja, da se provedu ustavne reforme, ali takve da za njih nisu potrebni stranci.

„Očekujem da BiH dobije suverenitet, koji neće izazvati krize. Očekujem da ulogu OHR preuzmu domaći kadrovi, da nema kriza i da prestanu priče o podjelama i referendumima, da stabilizujemo ekonomiju i krenemo brže ka Evropskoj uniji“, dodao je Izetbegović

Ostavi poruku