Federalna strana ili određen blok partija iz Sarajeva nema interesa da riješi pitanje imovine BiH jer rješavanje tog pitanja znači direktno zatvaranje OHR-a, izjavio je danas predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

„Politički stav većine političkih subjekata iz Sarajeva je da OHR treba da ostane i tvrdim da nema političke volje da se riješi taj problem jer bi se OHR zatvorio, a njihov politički stav je suprotan“, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da dogovora o imovini BiH nema već dvije godine.

„Na više insistiranja iz RS da se postigne dogovor o raspodjeli pojedinačnih nekeretnimna nisu odgovorili, koliko znam, ni Savjet ministara BiH ni Vlada FBiH, a RS ima velike štete zbog zabrane raspolaganja imovinom što usporava i proces privatizacije i brojne druge prorgame i projekte“, kazao je Radojičić.

On je pojasnio da se u svakoj konkretnoj situaciji, ako se nešto nalazi pod zabranom, za bilo koji razvojni program mora tražiti izuzeće od komisije na nivou BiH koja „može da odobri ili ne odobri ili da zasjeda dvije godine“.

Radojičić je dodao da je i zgrada Narodne skupštine RS još pod zabranom i da se ne može uknjižiti, te da je takvih slučajeva na stotine.

„RS ima interes da zbog svojih razvojnih potreba riješi pitanje imovine BiH i da to zakonski uredi. Drugi subjekti – federalni partneri – nemaju interesa“, zaključio je Radojičić.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borislav Bojić rekao je da je poznat stav SDS-a da samo ono što treba institucijama BiH može biti predmet rasprave, a da ono što je imovina RS treba i da ostane imovina RS.

„Nismo pristalice toga da RS na bilo koji način ostane bez imovine. Mi kao vlasnici treba da ustupimo dio imovine koji je neophodan za funkcionisanje institucija BiH i to je za nas jedino prihvatljivo rješenje, a sve drugo za nas je neprihvatljivo“, dodao je Bojić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović kazao je da nije još dobio skupštinski materijal, da će ga dobiti danas i da tek ondamože iznijeti stav o ovom zakonu.

„U svakom slučaju očito je da ponovo dolazimo u situaciju da se što više provocira reakcija OHR-a za unutrašnje političke prilike i postizanje političkih poena. Čudi nas zašto ovaj zakon nije došao prošle ili pretprošle godine jer znamo koliko je već na snazi OHR-ova zabrana raspolaganja imovinom“, naveo je Borenović.

Stav OHR je da bi poseban zakon RS, koji ima za cilj ukidanje privremene zabrane raspolaganja imovinom BiH, samo potkopao izglede za postizanje održivog rješenja ovog pitanja, i prema tome dalje odgodio ispunjenje „5+2“ uslova i ciljeva i zatvaranje OHR-a.

U Nacrt zakona o statusu državne imovine koja se nalazi pod zabranom raspolaganja, koji je juče utvrdila Vlada RS-a, definisano je da se sva imovina koja se nalazi na teritoriji RS, a pod zabranom je raspolaganja, uknjiži na entitet RS.

Prema Nacrtu, koji će se naći pred poslanicima Narodne skupštine RS na sjednici zakazanoj za 6. juli, pravo svojine biće upisano bez saglansosti lica upisanog u zemljišne knjige. Vlada RS ima pravo prodavanja, mijenjana, ustupanja i davanja na korištenje, zakup, te poklanjanja te imovine. Zajedničkim institucijama BiH biće data na korištenje imovina koja im je potrebna.

Ostavi poruku