SHARE

Федерална страна или одређен блок партија из Сарајева нема интереса да ријеши питање имовине БиХ јер рјешавање тог питања значи директно затварање ОХР-а, изјавио је данас предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић.

“Политички став већине политичких субјеката из Сарајева је да ОХР треба да остане и тврдим да нема политичке воље да се ријеши тај проблем јер би се ОХР затворио, а њихов политички став је супротан”, рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да договора о имовини БиХ нема већ двије године.

“На више инсистирања из РС да се постигне договор о расподјели појединачних некеретнимна нису одговорили, колико знам, ни Савјет министара БиХ ни Влада ФБиХ, а РС има велике штете због забране располагања имовином што успорава и процес приватизације и бројне друге проргаме и пројекте”, казао је Радојичић.

Он је појаснио да се у свакој конкретној ситуацији, ако се нешто налази под забраном, за било који развојни програм мора тражити изузеће од комисије на нивоу БиХ која “може да одобри или не одобри или да засједа двије године”.

Радојичић је додао да је и зграда Народне скупштине РС још под забраном и да се не може укњижити, те да је таквих случајева на стотине.

“РС има интерес да због својих развојних потреба ријеши питање имовине БиХ и да то законски уреди. Други субјекти – федерални партнери – немају интереса”, закључио је Радојичић.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС Борислав Бојић рекао је да је познат став СДС-а да само оно што треба институцијама БиХ може бити предмет расправе, а да оно што је имовина РС треба и да остане имовина РС.

“Нисмо присталице тога да РС на било који начин остане без имовине. Ми као власници треба да уступимо дио имовине који је неопходан за функционисање институција БиХ и то је за нас једино прихватљиво рјешење, а све друго за нас је неприхватљиво”, додао је Бојић.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини РС Бранислав Бореновић казао је да није још добио скупштински материјал, да ће га добити данас и да тек ондаможе изнијети став о овом закону.

“У сваком случају очито је да поново долазимо у ситуацију да се што више провоцира реакција ОХР-а за унутрашње политичке прилике и постизање политичких поена. Чуди нас зашто овај закон није дошао прошле или претпрошле године јер знамо колико је већ на снази ОХР-ова забрана располагања имовином”, навео је Бореновић.

Став ОХР је да би посебан закон РС, који има за циљ укидање привремене забране располагања имовином БиХ, само поткопао изгледе за постизање одрживог рјешења овог питања, и према томе даље одгодио испуњење “5+2” услова и циљева и затварање ОХР-а.

У Нацрт закона о статусу државне имовине која се налази под забраном располагања, који је јуче утврдила Влада РС-а, дефинисано је да се сва имовина која се налази на територији РС, а под забраном је располагања, укњижи на ентитет РС.

Према Нацрту, који ће се наћи пред посланицима Народне скупштине РС на сједници заказаној за 6. јули, право својине биће уписано без саглансости лица уписаног у земљишне књиге. Влада РС има право продавања, мијењана, уступања и давања на кориштење, закуп, те поклањања те имовине. Заједничким институцијама БиХ биће дата на кориштење имовина која им је потребна.

SHARE

Оставите одговор