Savjet ministara BiH trebalo bi da do kraja ovog mjeseca donese odluku o izmjenama i dopunama Odluke o kvalitetu tečnih goriva, koja će biti u interesu građana BiH i Rafinerije nafte u Brodu – najavio je danas predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

Špirić je na konferenciji za novinare rekao da Rafinerija trenutno proizvodi benzin po standardu evro 3.

„Iz tih razloga menadžment Rafinerije tražio je dodatno vrijeme za investiranje, kako bi Rafinerija postigla standarde proizvodnje benzina evro 5“, rekao je Špirić nakon obilaska Rafinerije u Brodu.

Rafineriju nafte u Brodu posjetili su i ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović, ministar saobraćaja i veza Rudo Vidović, ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, ministar privrede Mladen Zirojević, kao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Slobodan Puhalac i predstavnici „Optima grupe“.

Špirić je dodao da je u pogledu proizvodnje dizel goriva koja čine 60 odsto proizvodnje, Rafinerija već postigla evropski standard evro 4 i evro 5, ističući da to nema nijedna rafinerija na prostoru bivše Jugoslavije i u okruženju.

„Mislim da je sa stanovišta obnove Rafinerije, postizanja kvaliteta, zapošljavanja i davanja tempa ekonomskom rastu u BiH za nas to značajno i imponzantno“, rekao je Špirić.

On je istakao da je zajedno sa ministrima Savjeta ministara BiH došao u Rafineriju kako bi se upoznali o stavrnoj situaciji i kako bi mogli donijeti odluku o izmjenama i dopunama Odluke o kvalitetu tečnih goriva, koja će biti u interesu građana BiH i Rafinerije u Brodu kao strateškog objekta na prostoru BiH.

Špirić je rekao da je cilj posjete bio da se ministri na licu mjesta upoznaju o situaciji u Rafineriji, te da se svi oni koji imaju određene rezerve ili dileme informišu na licu mjesta.

„Ostaje da se vidi kakva će biti odluka, ali sam uvjeren da smo danas dobili argumente koji idu u prilog pozitivnog donošenja“, naglasio je Špirić.

On je dodao da Rafinerija u Brodu ima namjeru da bude lider ne samo na tržištu BiH, već da bude jedna od najsnažnijih rafinerija u regionu, ocjenjujući da se proces tako i razvija.

Špirić je rekao da je u 2008. i 2009. godini u rekonstrukciju Rafinerije u Brodu uloženo 240 miliona evra, dok se do 2015. godine planira zaokružiti investicija u iznosu od 530 miliona evra, te podsjetio da je u Rafineriji trenutno zaposleno 1 659 radnika

Ostavi poruku