Савјет министара БиХ требало би да до краја овог мјесеца донесе одлуку о измјенама и допунама Одлуке о квалитету течних горива, која ће бити у интересу грађана БиХ и Рафинерије нафте у Броду – најавио је данас предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.

Шпирић је на конференцији за новинаре рекао да Рафинерија тренутно производи бензин по стандарду евро 3.

„Из тих разлога менаџмент Рафинерије тражио је додатно вријеме за инвестирање, како би Рафинерија постигла стандарде производње бензина евро 5“, рекао је Шпирић након обиласка Рафинерије у Броду.

Рафинерију нафте у Броду посјетили су и министар безбједности БиХ Садик Ахметовић, министар саобраћаја и веза Рудо Видовић, министар финансија и трезора Драган Вранкић, министар привреде Младен Зиројевић, као и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Слободан Пухалац и представници „Оптима групе“.

Шпирић је додао да је у погледу производње дизел горива која чине 60 одсто производње, Рафинерија већ постигла европски стандард евро 4 и евро 5, истичући да то нема ниједна рафинерија на простору бивше Југославије и у окружењу.

„Мислим да је са становишта обнове Рафинерије, постизања квалитета, запошљавања и давања темпа економском расту у БиХ за нас то значајно и импонзантно“, рекао је Шпирић.

Он је истакао да је заједно са министрима Савјета министара БиХ дошао у Рафинерију како би се упознали о ставрној ситуацији и како би могли донијети одлуку о измјенама и допунама Одлуке о квалитету течних горива, која ће бити у интересу грађана БиХ и Рафинерије у Броду као стратешког објекта на простору БиХ.

Шпирић је рекао да је циљ посјете био да се министри на лицу мјеста упознају о ситуацији у Рафинерији, те да се сви они који имају одређене резерве или дилеме информишу на лицу мјеста.

„Остаје да се види каква ће бити одлука, али сам увјерен да смо данас добили аргументе који иду у прилог позитивног доношења“, нагласио је Шпирић.

Он је додао да Рафинерија у Броду има намјеру да буде лидер не само на тржишту БиХ, већ да буде једна од најснажнијих рафинерија у региону, оцјењујући да се процес тако и развија.

Шпирић је рекао да је у 2008. и 2009. години у реконструкцију Рафинерије у Броду уложено 240 милиона евра, док се до 2015. године планира заокружити инвестиција у износу од 530 милиона евра, те подсјетио да је у Рафинерији тренутно запослено 1 659 радника

Ostavi poruku