SHARE

У Босни и Херцеговини, набујале реке потапају минска поља и односе мине. “Само Бог зна где су мине отишле”, каже Боро Кошарац из предузећа за разминирање. Највећа опасност од противпешадијских мина, које вода може далеко да однесе.

Поплаве које су погодиле поједине делове Босне и Херцеговине, осим материјалне штете, представљају и велику опасност због тога што бујице испирају минска поља, посејана широм те државе у току минулог рата.

Набујале реке односе ознаке за опасност од мина, а експлозивне направе ношене водом одлазе далеко од подручја на којем су лоциране.

Како преноси АП, официр у Центру за борбу против мина БиХ, Антун Синковић, упозорава како се сваки пут када се вода повуче цели предели промене, мине промене места, а често заврше и на теренима који нису били минирани, или су, у међувремену, били очишћени од мина.

Боро Кошарац, из предузећа задуженог за разминирање, наводи да су пиротехничари, када су отишли на задатак у близини Саве, видели да је река однела добар део обале, а са њом и део миниског поља, величине 6.000 квадратних метара.

“Само Бог зна где су мине отишле. Теоретски, оне могу бити само неколико километара низ реку, али и скроз низводно, до Дунава”, каже Кошарац.

Река Сава је природна граница између БиХ и Хрватске, тако да се претпоставља да део “одплуталих” мина може да заврши и у суседној држави, а само стотинак километара низводно је Србија.

Противпешадијске мине представљају највећу опасност, јер су лагане и вода може далеко да их однесе. Ако су само десетак сантиметара дубоко у тлу, детектори их тешко откривају, а ни пси трагачи нису од користи, јер од стајања у води изгубе сваки мирис.

АП подсећа да су власти у БиХ, у оквиру међународног споразума, добиле рок од десет година да очисте своју територију од мина. Претпoставља се да широм државе лежи још око 220.000 мина и неексплодираних убојних средстава, на више од 1.550 квадратних километара.

После рата, мине су у БиХ однеле скоро 500 жртава, више од 1.000 особа је теже, или лакше рањено, а међу њима многи су остали инвалиди.

SHARE

Оставите одговор