Насловна Вијести Без Србије нема регионалне сарадње

Без Србије нема регионалне сарадње

0

Регионална сарадња не може се градити без активног учешћа Србије која сигурно неће присуствовати скуповима у којима је (предсједник самопроглашеног Косова) Фатмир Сејдију у равноправном статусу са осталим предсједницима у региону, рекао је државни секретар у Министарству за Косово Оливер Ивановић.

Коментаришући самит лидера Косова, Албаније, Македоније и Црне Горе који би данас требало да почне на Превали, код Призрена, Ивановић је истакао да сваки сусрет који искључује присуство предсједника Србије Бориса Тадића губи на важности без „главног актера на Балкану“.

„То је скуп председника у региону, у организацији косовских власти, који је, рекао бих, заказан више да би некако сачувао образ представнику Косова, с обзиром да је он такав скуп заказао пре неколико месеци па му је у последњем тренутку тај скуп отказан“, оцијенио је Ивановић.

Тродневни самит лидера Косова, Албаније, Македоније и Црне Горе требало би да почне данас на Превали, код Призрена, а главна тема биће, углавном, регионална сарадња.

У Призрен би поподне требало да стигну предсједници Македоније и Црне Горе Ђорђе Иванов и Филип Вујановић, којима ће се сутра придружити и предсједник Албаније Бамир Топи.

Планирано је да, у оквиру скупа у хотелу „Шар“ на Превали, сутра буду одржани билатерални састанци четири предсједника, а заједнички састанак послије подне, најављено је из кабинета предсједника Косова Фатмира Сејдијуа.

Овај самит представља континуитет првог и другог самита лидера региона који су раније били одржани у Албанији и Македонији, а на овогодишњи скуп, као и на претходна два, нису позвани предсједници осталих држава у региону, преносе медији.

Сејдијуов портпарол Џавит Бећири рекао је да, иако овом самиту присуствују само предсједници из сусједства, то не значи да ће тако бити и убудуће.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version