Regionalna saradnja ne može se graditi bez aktivnog učešća Srbije koja sigurno neće prisustvovati skupovima u kojima je (predsjednik samoproglašenog Kosova) Fatmir Sejdiju u ravnopravnom statusu sa ostalim predsjednicima u regionu, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović.

Komentarišući samit lidera Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore koji bi danas trebalo da počne na Prevali, kod Prizrena, Ivanović je istakao da svaki susret koji isključuje prisustvo predsjednika Srbije Borisa Tadića gubi na važnosti bez „glavnog aktera na Balkanu“.

„To je skup predsednika u regionu, u organizaciji kosovskih vlasti, koji je, rekao bih, zakazan više da bi nekako sačuvao obraz predstavniku Kosova, s obzirom da je on takav skup zakazao pre nekoliko meseci pa mu je u poslednjem trenutku taj skup otkazan“, ocijenio je Ivanović.

Trodnevni samit lidera Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore trebalo bi da počne danas na Prevali, kod Prizrena, a glavna tema biće, uglavnom, regionalna saradnja.

U Prizren bi popodne trebalo da stignu predsjednici Makedonije i Crne Gore Đorđe Ivanov i Filip Vujanović, kojima će se sutra pridružiti i predsjednik Albanije Bamir Topi.

Planirano je da, u okviru skupa u hotelu „Šar“ na Prevali, sutra budu održani bilateralni sastanci četiri predsjednika, a zajednički sastanak poslije podne, najavljeno je iz kabineta predsjednika Kosova Fatmira Sejdijua.

Ovaj samit predstavlja kontinuitet prvog i drugog samita lidera regiona koji su ranije bili održani u Albaniji i Makedoniji, a na ovogodišnji skup, kao i na prethodna dva, nisu pozvani predsjednici ostalih država u regionu, prenose mediji.

Sejdijuov portparol Džavit Bećiri rekao je da, iako ovom samitu prisustvuju samo predsjednici iz susjedstva, to ne znači da će tako biti i ubuduće.

Ostavi poruku