SHARE

Министарство културе и спорта Федерације БиХ прошле године без оправдања и мимо одлука федералне Владе потрошило је готово десет милиона КМ, пишу сутрашње “Независне новине”.

Федерални ревизори су утврдили да је ово министарство, кршећи Владине одлуке, милионе дијелило како за заштиту културно-историјског насљеђа, тако и за подршку различитим културним и спортским манифестацијама.

Уочено је да је Министарство појединим организацијама из два различита фонда додјељивало стотине хиљада КМ за исти пројекат.

Ревизори су констатовали како је пракса овог министарства лани била да милионе дијели организацијама које нису ни доставиле извјештај о утрошку новца који су добиле прије двије године, а што им је била обавеза и то на основу одлуке Владе ФБиХ.

Федерални ревизори нису могли да потврде оправданост подјеле 1,5 милиона КМ из трансфера за културу од значаја за ФБиХ различитим организацијама, и то за афирмацију културног и умјетничког стваралаштва.

Ревизори нису били у могућности да провјере на који начин је подијељен новац, односно по којим критеријима су бирани корисници новца, јер је Министарство културе и спорта у мају прошле године обавијестило све заинтересоване да због значајног смањења буџета, усљед економске кризе, нема основа за расписивање јавног позива за подјелу новца.

Ревизори нису могли наћи оправдање ни за додјелу готово 7,5 милиона КМ спортским клубовима и организацијама за заштиту културно-историјског насљеђа, јер нису доставили извјештај о утрошку новца који им је додијељен 2008. године.

Министар културе и спорта ФБиХ Гаврило Граховац није одговарао на телефонске позиве како би прокоментарисао вези са овом проблематиком.

SHARE

Оставите одговор