SHARE

Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик сматра да одлуку о визној либерализацији за БиХ задржава страх Европе од глобалног тероризма предвођеног исламским фундаментализмом и од тога да БиХ не буде земља – трансмисија исламских терориста и европских исламиста.

Додик је за сутрашњи “Глас Српске” рекао да је један од доказа за ту тврдњу и то што је БиХ остала без визне либерализације иако је испунила свих 167 услова, подсјећајући да су Србији уз испуњених 80 одсто услова укинуте визе.

“Овим су опет кажњени Срби у РС који не припадају том свијету. Доживио сам да ме са дипломатским пасошем БиХ, који носим, одстране на путу за САД на аеродрому у једном европском граду. Посљедњи сам ушао у авион само зато што имам пасош БиХ. А онда тврде да локалне власти нису нешто урадиле. Не, ми смо све урадили, а код њих постоји тај скривени страх што опет доводи до апсурда комплетну ситуацију”, рекао је Додик.

Премијер РС је оцијенио да европске структуре и даље траже јачање и централизацију БиХ и настоје да ојачају Сарајево прије свега.

“Сарајево треба развластити, а не ојачати, јер само тако може да се на неки начин избјегне концентрација исламских терориста. Чињеница је и да је, прије десет или пет година кад су се неке земље учлањивале у ЕУ, морало да се испуни много мање обавеза или реформи него што се то сада ставља пред нас. Тако изгледа да смо ми кажњени сталним повећањем броја захтјева”, навео је Додик.

Коментаришући чињеницу да је Србија прихватила укључење Турске када је ријеч о регионалној сарадњи БиХ, Србије и Хрватске, Додик је истакао да сматра да Турска не може да допринесе нормализацији односа, јер се она у БиХ понаша навијачки.

“У добре намјере Турске ми овдје не можемо да вјерујемо, нити треба. Неки сматрају да не треба бити тако директан, јер је Турска једна од моћних земаља у региону. Био сам свједок на мултилатералним састанцима, рецимо на сједници Савјета за примјену мира, гдје учествује Турска као представник Организације исламских земаља, да је та земља увијек заступала идентичан став који има бошњачка страна. И никад се нису усмјерили на то да разумију друге у БиХ и да моделирају властите ставове на бази спознаја о позицијама других”, навео је премијер РС.

Он је истакао да нема намјеру ни жељу, нити могућности да утиче на то како и зашто Србија комуницира са Турском, “а они сигурно имају неке своје разлоге”.

“Ако се Србија сагласи са улогом Турске у БиХ на овај начин, ми ћемо се и њиховом ставу супротставити. И то је веома јасно. Ми ћемо то препознати увијек тамо гдје се то појављује и увијек ћемо веома јасно реаговати на то отворено питање”, рекао је Додик.

Одговарајући на питање може ли Турска да приземљи политику Хариса Силајџића и да је сведе на демократску мјеру, Додик је оцијенио да је несумњиво да је “Силајџић овдје човјек Турске” и да се то не скрива.

“У политичким круговима сви знају да Турска нескривено стоји иза политике коју промовише Силајџић, а не рецимо /Сулејман/ Тихић, /Златко/ Лагумџија или /Фахрудин/ Радончић. Можда би одговор на то зашто је Силајџић такав какав јесте, управо спознаја да га подржава моћна земља Турска”, рекао је Додик.

Говорећи о улози предсједника Србије и Хрватске Бориса Тадића и Иве Јосиповића у региону, он је рекао да је добро да предсједници Хрватске и Србије, као и други предсједници, долазе у БиХ.

“Они су на тај начин само демантовали стереотипе који су постојали као онај о РС који постоји у Хрватској. Ми овдје имамо реалан живот и реалне институције, реалне успјехе и реалне проблеме као што их има и Хрватска или било ко други”, рекао је Додик.

Премијер Српске сматра да нису у праву они који мисле да су Тадић и Јосиповић долазили овдје да неког дисциплинују, јер су прошла та времена.

Говорећи о разлозима сталног продужавања боравка ОХР-а у БиХ и сталног спомињања испуњавања форме “5+2”, Додик је истакао да су то измишљене ствари, које не стоје у Дејтону, као ни Савјет за имплементацију мира /ПИК/.

“Не постоји ни ОХР на овакав начин као канцеларија, јер високи представник по Дејтонском споразуму је и његова канцеларија. Овдје се канцеларија претворила у константу само се мијењају високи представници”, рекао је Додик.

Он сматра да је проблем у томе што свијет не зна шта ће са БиХ, јер је заробљеник идеје да БиХ са додатном централизацијом може да буде одговор за европске интеграције и стабилност.

“Ја смислим да то није исправан пут, али на жалост још се наш глас и аргуметни не чују, него се на њих реагује површно, бурно и са предрасудама. Ми сматрамо да само дејтонска БиХ са три овлаштења која је добила у Дејтону и девет надлежности једина и права мјера за одрживост ове земље”, навео је Додик.

Говорећи о притисцима америчке државне секретарке Хилари Клинтон везано за војну имовину, Додик је истакао да је проблем што су се интеграциони и евроатлански процеси базирали на концепцији рјешавања питања која задиру у унутрашње односе у оквиру БиХ.

“Прије неколико година уопште није било важно питање војне имовине, јер је војска и сада у објектима које користи несметано. Одједном се појављује проблем и потреба да војска као има своју имовину. У многим другим земљама чланицама НАТО-а војска се налази на привременим локацијама. Само се овдје тражи упис те имовине грунтовно и власнички на нивоу БиХ”, навео је Додик.

Он је подсјетио да су представници међународне заједнице 2000. године прецизно рекли да имовина која се затекла на простору ентитета припада том ентитету, што је била основа за спровођење приватизације привредног сектора у РС.

“ОХР је те године утврдио и да војна имовина припада ентитетима у којима се налази. Касније смо имали трансформацију тог става у оквиру самог ОХР-а, наравно како је њима одговарало. Многи људи не разумију та питања, али то је суштинско питање односа у оквиру БиХ”, навео је премијер РС.

Говорећи о ситуацији у поплављеним подручјима РС, Додик је истакао да је она веома лоша, али да су предузете све мјере сречавања настанка већих штета.

SHARE

Оставите одговор