Pripadnici radikalnog islamskog pokreta vehabija u BiH prate kretanje predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, upozorili su nadležne u RS obavještajne agencije iz regiona.

Prema operativnom izvještaju od 26. decembra prošle godine, u koji je Srna imala uvid, petorica vehabija, jedan civil bez brade i jedna žena pokrivenog lica u tradicionalnoj islamskoj odjeći tog su dana nadzirali i snimali dolazak Dodika u Prijedor gdje se održavao stranački skup SNSD-a.

U izvještaju se precizira da su lica izvršila snimanje dolaska kolone vozila sa premijerom, raspored pratnje i ulazak Dodika u objekat.

Petorica vehabija bila su raspoređena na parkingu iza hotela Prijedor gdje se održavao skup i na svim prilazima do objekta, dok je viši muškarac u smeđem odijelu i bez brade snimao kamerom, a kasnije mu se pridružila i opisana muslimanka.

Ova vehabijska grupa koju su registrovale obavještajne službe koristila je kombi transporter registarskih oznaka 423-J-164 zelene boje, vlasništovo Fahrudina Selimovića.

Prema operativnim saznanjima, ova vehabijska grupa koristi i kombi sa registracijom T37J761 čiji je vlasnik Ibrahim Mišić, a kreće se na prostoru Tomašice u naselju Sasne opštine Sanski Most u Federaciji BiH, kao i na relaciji Zenica- Prijedor- Tomašica -Bihać.

U izvještaju stranih bezbjednosnih agencija nalaze se fotografije pripadnika prijeteće radikalne islamske grupe koje Srna objavljuje, kao i njihov pretpostavljeni identitet.

Grupu vehabija koja nadzire kretanje premijera RS Dodika čine Nedžad Gredelj iz Prijedora, Fahrudin Selimović iz Zenice, Omer Bosnić iz Zenice, Ibrahim Mašić iz Sanskog Mosta, Ishak Ramić iz Sanskog Mosta, Dževad Benić iz Sanskog Mosta, Elvedin Pezić iz Busovače, Almir Benić iz Sanskog Mosta i Sajim Mujkanović iz Sanskog Mosta.

Ova grupa dovodi se u vezu sa osobama koje bezbjednosne službe od ranije prate zbog bliskosti sa terorističkim pokretima, Osmanom Galijaševićem u Bosanskoj Krupi koji je pripadnik pokreta Crvena Ruža i Zetra, Šerifom Pačkovićem iz Zenice koji je predsjednik organizacije Zlatni Ljiljan i Kemalom Alagićem iz Ljubije.

Vehabizam je konzervativni pokret koji nastoji da zadrži muslimane na primjeni izvornog islama bez naučnih i teorijskih posredovanja u interpretaciji. U modernom vremenu karakteriše se kao ideološka osnova za terorističke pokrete u Avganistanu, Saudijskoj Arabiji i Iraku, te kao prijetnja miru u svijetu.

Ostavi poruku