Припадници радикалног исламског покрета вехабија у БиХ прате кретање предсједника Владе Републике Српске Милорада Додика, упозорили су надлежне у РС обавјештајне агенције из региона.

Према оперативном извјештају од 26. децембра прошле године, у који је Срна имала увид, петорица вехабија, један цивил без браде и једна жена покривеног лица у традиционалној исламској одјећи тог су дана надзирали и снимали долазак Додика у Приједор гдје се одржавао страначки скуп СНСД-а.

У извјештају се прецизира да су лица извршила снимање доласка колоне возила са премијером, распоред пратње и улазак Додика у објекат.

Петорица вехабија била су распоређена на паркингу иза хотела Приједор гдје се одржавао скуп и на свим прилазима до објекта, док је виши мушкарац у смеђем одијелу и без браде снимао камером, а касније му се придружила и описана муслиманка.

Ова вехабијска група коју су регистровале обавјештајне службе користила је комби транспортер регистарских ознака 423-Ј-164 зелене боје, власништово Фахрудина Селимовића.

Према оперативним сазнањима, ова вехабијска група користи и комби са регистрацијом Т37Ј761 чији је власник Ибрахим Мишић, а креће се на простору Томашице у насељу Сасне општине Сански Мост у Федерацији БиХ, као и на релацији Зеница- Приједор- Томашица -Бихаћ.

У извјештају страних безбједносних агенција налазе се фотографије припадника пријетеће радикалне исламске групе које Срна објављује, као и њихов претпостављени идентитет.

Групу вехабија која надзире кретање премијера РС Додика чине Неџад Гредељ из Приједора, Фахрудин Селимовић из Зенице, Омер Боснић из Зенице, Ибрахим Машић из Санског Моста, Исхак Рамић из Санског Моста, Џевад Бенић из Санског Моста, Елведин Пезић из Бусоваче, Алмир Бенић из Санског Моста и Сајим Мујкановић из Санског Моста.

Ова група доводи се у везу са особама које безбједносне службе од раније прате због блискости са терористичким покретима, Османом Галијашевићем у Босанској Крупи који је припадник покрета Црвена Ружа и Зетра, Шерифом Пачковићем из Зенице који је предсједник организације Златни Љиљан и Кемалом Алагићем из Љубије.

Вехабизам је конзервативни покрет који настоји да задржи муслимане на примјени изворног ислама без научних и теоријских посредовања у интерпретацији. У модерном времену карактерише се као идеолошка основа за терористичке покрете у Авганистану, Саудијској Арабији и Ираку, те као пријетња миру у свијету.

Ostavi poruku