Vlada Republike Srpske (RS) odobrila je 20 miliona KM iz Razvojnog programa RS za područja pogođena vremenskim neprilikama i donijela odluku o raspodjeli ranije odobrenih 2,5 miliona KM za 17 opština pogođenih poplavama, te dodatnih 600.000 KM za potrebe Republičke civilne zaštite RS.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je da su Novi Grad, Kostajnica, Pelagićevo i bijeljinsko naselje Janja dobili po 50.000 KM, Novo Naselje Janja 150.000 KM, Zvornik i Lopare po 100.000 KM, Prijedor, Kozarska Dubica, Gradiška, Kotor Varoš, Srbac i Petrovo po 200.000 KM, Teslić 250.000, Čelinac, Derventa, Modriča po 300.000 KM.

„U svjetlu najnovijih događanja i problema koje su nam donijele poplave, a nakon izlaska na teren predsjednika Vlade RS Milorada Dodika i neposrednog uvida u razmjere nastale štete, Vlada je danas odlučila na osnovu svoje ranije odluke o raspodjeli, da u otklanjanju posljedica makar za prvu ruku, odobri pomoć ovim opštinama“, rekao je Kasipović.

On je na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade RS izjavio da je Republičkoj civilnoj zaštiti RS za ćebad, kontejnere i druge potrebe neophodne za prvo zbrinjavanje stanovništva, odobreno 500.000 KM, a za neophodnu deratizaciju i sprečavanje epidemija i teških posljedica još 100.000 KM.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da je Vlada RS odobrila relokaciju 20 miliona KM u ekonomsko-socijalnu komponenetu Razvojnog programa RS, prema programu stabilizacije lokalnih zajednica ugroženim vremenskim nepogodama.

On je istakao da je to učinjeno, jer se u Razvojnom programu moralo naći mjesta za novonastalu situaciju i vremenske         neprilike koje su pogodile značajan dio opština te izazvale veliku materijalnu štetu, dodavši da će šteta u krajnjoj procjeni biti znatno veća.

„U ovom trenutku smo posredstvom Razvojnog programa obezbijedili i izdvojili 20 miliona KM, prvenstveno da saniramo narušenu infrastrukturu, odnesene puteve, mostove, vodovod i kanalizaciju i da stvorimo neophodne uslove kako bi se normalizovao život na tim prostorima“, rekao je Džombić.

Ostavi poruku