Влада Републике Српске (РС) одобрила је 20 милиона КМ из Развојног програма РС за подручја погођена временским неприликама и донијела одлуку о расподјели раније одобрених 2,5 милиона КМ за 17 општина погођених поплавама, те додатних 600.000 КМ за потребе Републичке цивилне заштите РС.

Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић рекао је да су Нови Град, Костајница, Пелагићево и бијељинско насеље Јања добили по 50.000 КМ, Ново Насеље Јања 150.000 КМ, Зворник и Лопаре по 100.000 КМ, Приједор, Козарска Дубица, Градишка, Котор Варош, Србац и Петрово по 200.000 КМ, Теслић 250.000, Челинац, Дервента, Модрича по 300.000 КМ.

„У свјетлу најновијих догађања и проблема које су нам донијеле поплаве, а након изласка на терен предсједника Владе РС Милорада Додика и непосредног увида у размјере настале штете, Влада је данас одлучила на основу своје раније одлуке о расподјели, да у отклањању посљедица макар за прву руку, одобри помоћ овим општинама“, рекао је Касиповић.

Он је на конференцији за новинаре послије сједнице Владе РС изјавио да је Републичкој цивилној заштити РС за ћебад, контејнере и друге потребе неопходне за прво збрињавање становништва, одобрено 500.000 КМ, а за неопходну дератизацију и спречавање епидемија и тешких посљедица још 100.000 КМ.

Министар финансија РС Александар Џомбић рекао је да је Влада РС одобрила релокацију 20 милиона КМ у економско-социјалну компоненету Развојног програма РС, према програму стабилизације локалних заједница угроженим временским непогодама.

Он је истакао да је то учињено, јер се у Развојном програму морало наћи мјеста за новонасталу ситуацију и временске         неприлике које су погодиле значајан дио општина те изазвале велику материјалну штету, додавши да ће штета у крајњој процјени бити знатно већа.

„У овом тренутку смо посредством Развојног програма обезбиједили и издвојили 20 милиона КМ, првенствено да санирамо нарушену инфраструктуру, однесене путеве, мостове, водовод и канализацију и да створимо неопходне услове како би се нормализовао живот на тим просторима“, рекао је Џомбић.

Ostavi poruku