Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev započeo je sedmodnevnu turneju po SAD posjetom kompanijama u Silikonskoj dolini u američkoj državi Kalifornija, gdje će se sastati sa predsjednikom Barakom Obamom i poslovnim liderima.

Analitičari navode da se posjeta Medvedeva američkoj „kolijevci visoke tehnologije“ ogleda u njegovim nastojanjima da smanji zavisnost Rusije od prirodnih resursa i da u njegovoj zemlji ohrabri inovativnost i pokrene poslovni duh.

Ruski predsjednik želi da privuče američke investicije nakon što je globalna ekonomska kriza pogodila ekonomiju te zemlje, otkrivajući, kako navodi Medvedev, slabost ekonomskom modela ovisnog od prodaje nafte, gasa i metala.

Američki mediji navode da Medvedev ne namjerava da se sastane i sa jednim od najsupješnijih predstavnika ruske emigracije i jednim od osnivača kompanije „Gugl“, Sergejom Brinom, ali u planu njegov susret sa Erikom Šmitom, izvršnim direktorom ove firme.

Mediji icjenjuju da je jedan od razloga to što se Brin često kritički osvrtao na stanje u Rusiji, koju je zbog korupcije nazivao „Nigerijom pod snijegom“ a izražavao je i čuđenje što „razbojnička družina“ pod kontrolom drži svjetske isporuke energenta

Ostavi poruku