Naslovna Vijesti Nemice ove godine rađaju stogodišnjakinje

Nemice ove godine rađaju stogodišnjakinje

0

Na osnovu nedavno obavljenog istraživanja, stručnjaci Univerziteta u Kelnu su došli do zaključka da će se životni vek Nemaca rođenih ove godine u proseku znatno produžiti – svaka četvrta devojčica će živeti preko 100 godina.

Prema rezultatima demografskog istraživanja Univerziteta u Kelnu, svaka četvrta devojčica od onih koje se ove godine rode u Nemačkoj, živeće 100 i više godine, a prosečni očekivani životni vek za generaciju žena 2010. iznosi 93 godine.

Za dečake rođene ove godine predviđeni životni vek je znatno kraći – 88 godina.

U narednih 50 godina, kako je navedeno u studiji, broj stogodišnjaka u Nemačkoj će se uvećati za 20 puta.

Prošle godine je u Nemačkoj živelo 10.000 stogodišnjaka. Tokom 1970-ih godina bilo ih je samo oko 250. Samo u poslednjih pet godina broj stogodišnjaka se udvostručio.

Zbog ovakvog demografskog razvoja, drastično će narednih decenija porasti troškovi penzionog i zdravstvenog osiguranja, i osiguranja za negu u starosti, koje od 1995. kao obavezni socijalni doprinos postoji u Nemačkoj.

Demografi predviđaju da će 2050. broj starih ljudi kojima je nužna posebna medicinska nega porasti sa sadašnjih 2,2 na 4,5 miliona.

Zbog nezaustavljivog starenja i smanjenja broja stanovnika u Nemačkoj, udeo onih kojima je potrebna nega porašće sa 2,6, na preko šest odsto stanovništva.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version