На основу недавно обављеног истраживања, стручњаци Универзитета у Келну су дошли до закључка да ће се животни век Немаца рођених ове године у просеку знатно продужити – свака четврта девојчица ће живети преко 100 година.

Према резултатима демографског истраживања Универзитета у Келну, свака четврта девојчица од оних које се ове године роде у Немачкој, живеће 100 и више године, а просечни очекивани животни век за генерацију жена 2010. износи 93 године.

За дечаке рођене ове године предвиђени животни век је знатно краћи – 88 година.

У наредних 50 година, како је наведено у студији, број стогодишњака у Немачкој ће се увећати за 20 пута.

Прошле године је у Немачкој живело 10.000 стогодишњака. Током 1970-их година било их је само око 250. Само у последњих пет година број стогодишњака се удвостручио.

Због оваквог демографског развоја, драстично ће наредних деценија порасти трошкови пензионог и здравственог осигурања, и осигурања за негу у старости, које од 1995. као обавезни социјални допринос постоји у Немачкој.

Демографи предвиђају да ће 2050. број старих људи којима је нужна посебна медицинска нега порасти са садашњих 2,2 на 4,5 милиона.

Због незаустављивог старења и смањења броја становника у Немачкој, удео оних којима је потребна нега порашће са 2,6, на преко шест одсто становништва.

Ostavi poruku