Naslovna Vijesti Mijenjati ustav bez spoljnih nametanja

Mijenjati ustav bez spoljnih nametanja

1

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je tokom razgovora sa delegacijom Stalnog komiteta za vojna pitanja NATO Parlamentarne skupštine da se postojeći Ustav BiH može mijenjati postepeno u demokratskoj proceduri, konsenzusom unutar BiH i bez spoljnih nametanja.

Radmanović je rekao da kancelarija OHR-a, kao vrhovni autoritet, koji je iznad legalno izabranih organa vlasti, svojim nametanjem odluka, znatno usporava demokratske procese i reforme u BiH.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić, razgovarano je o situaciji u BiH i regionu, ustavnim promjenama, provođenju reformi i predstojećim izborima, te drugim pitanjima koja su od značaja za mir,stabilnost i funkcionisanje BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Radmanović i Komšić su istakli opredijeljenost svih političkih faktora u BiH za put evroatlantskih integracija, ocijenivši današnji sastanak kao jedan u nizu susreta Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga sa NATO parlamentarcima predstavlja korak naprijed.

Šef delegacije Stalnog komiteta NATO Parlamentarne skupštine Svere Myrli ukazao je na neophodnost čvršćih veza između BiH i NATO-a, s obzirom na važnost mira i stabilnosti.

Komšić je ocijenio da sadašnja BiH nije funkcionalna država koja kroz reforme, uključujući i ustavne, može biti efikasan partner EU i NATO-u, zbog čega je neophodno jačati centralnu vlast i mijenjati glomazni i nefunkcionalni sistem administracije.

On je dodao da je Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/ važna stepenica prema NATO-u, te da je NATO u BiH, kao specifičnoj državi, i cilj i sredstvo za postizanje trajnog mira i stabilnosti.

1 KOMENTAR

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version