SHARE

Члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић оцијенио је током разговора са делегацијом Сталног комитета за војна питања НАТО Парламентарне скупштине да се постојећи Устав БиХ може мијењати постепено у демократској процедури, консензусом унутар БиХ и без спољних наметања.

Радмановић је рекао да канцеларија ОХР-а, као врховни ауторитет, који је изнад легално изабраних органа власти, својим наметањем одлука, знатно успорава демократске процесе и реформе у БиХ.

На састанку, којем је присуствовао и други члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, разговарано је о ситуацији у БиХ и региону, уставним промјенама, провођењу реформи и предстојећим изборима, те другим питањима која су од значаја за мир,стабилност и функционисање БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Радмановић и Комшић су истакли опредијељеност свих политичких фактора у БиХ за пут евроатлантских интеграција, оцијенивши данашњи састанак као један у низу сусрета Предсједништва БиХ као врховног команданта Оружаних снага са НАТО парламентарцима представља корак напријед.

Шеф делегације Сталног комитета НАТО Парламентарне скупштине Свере Мyрли указао је на неопходност чвршћих веза између БиХ и НАТО-а, с обзиром на важност мира и стабилности.

Комшић је оцијенио да садашња БиХ није функционална држава која кроз реформе, укључујући и уставне, може бити ефикасан партнер ЕУ и НАТО-у, због чега је неопходно јачати централну власт и мијењати гломазни и нефункционални систем администрације.

Он је додао да је Акциони план за чланство у НАТО /МАП/ важна степеница према НАТО-у, те да је НАТО у БиХ, као специфичној држави, и циљ и средство за постизање трајног мира и стабилности.

SHARE

Оставите одговор