Припаднику „земунског клана“ Сретку Калинићу, који је недавно рањен у мафијашком обрачуну у околини Загреба, одређен је једномјесечни притвор у затвору Реметинац, јер су у стану који је користио у Хрватској пронађена два фалсификована пасоша.

Калинић је испитан у Клиничкој болници Сестара милосрдница у Загребу, гдје се налази од рањавања, а судија је донио одлуку због опасности од бјекства и могућности понављања кривичног дјела.

Током дана Калинић би требало да буде одвезен у притвор у Реметинцу ради рјешавања формалности, а затим у затворску болницу, гдје ће бити док се не опорави, преносе хрватски медији.

На Калинића је 8. јуна на језеру у Ракитју пуцао Милош Симовић, такође припадник „земунског клана“ кога је убрзо након тога ухапсила полиција Србије у близини Моровића када је покушао да из Хрватске илегално пређе границу.

Калинић и Симовић су у Србији у одсуству осуђени на затворске казне од 30 година због убиства бишег српског премијера Зорана Ђинђића 2003. године, од када су били у бјекству.

Према писању медија, Калинић, који има и хрватско држављанство, истражиоцима је у болници изнио много података о убиствима у Хрватској, Србији и Црној Гори, те у европским земљама како би себи олакшао будући статус.

Сабор Хрватске усвојио је недавно измјене Устава, којим се омогућава изручење хрватских држављана и на основу чега ће бити могуће изручење и Сретка Калинића, који је хрватски држављанин

Leave a Reply