SHARE

У три општине Републике Српске – Модричи, Петрову и Приједору и даље је од воде угрожено више од 1 000 домаћинстава – наводи се у јутрошњем ванредном извјештају Републичке управе Цивилне заштите о стању у Српској, уз констататацију да водостаји ријека углавном постепено опадају.

У општини Модрича заплављена су 743 стамбена и привредна објекта, у Петрову око 300 домаћинстава, док је у Приједору и даље угрожено око 300 стамбених објеката.

У општини Модрича до сада је 450 породица евакуисано из мјесних заједница Добор, Скугрић, Модрича два, Кладари и Борово Поље.

У општини Дервента водостај ријеке Укрине постепено опада. Око стотину становника евакуисано је и збринуто. У току ноћи нормализовано је снабдијевање града електричном енергијом, а нормализован је и телефонски саобраћај. Дио Оружаних снага БиХ и деминерски тимови Републичке управе цивилне заштите током јучерашњег дана и ноћи били су ангажовани на евакуацији и превожењу грађана, те достављању хране и воде за пиће угроженом становништву.

У општини Петрово и даље је на снази стање природне несреће. Заплављено је око 300 домаћинстава. Ријека Спреча је у благом порасту због испуштања воде из језера Модрац, чиме је угрожено насеље Станица, као и перадарска фарма ”Нешковић”, те један објекат дрвопрераде.

На подручју општине Приједор и даље је угрожено око 300 стамбених објеката у насељима Тукови, Рашковац и Гомјеница. Водостаји ријека Сана и Гомјеница су у постепеном опадању, те се очекује повлачење воде из поплављених насеља.

У општини Градишка, у насељу Жеравица, вода је у порасту упркос непрекидном раду на испумпавању. У овом насељу угрожено је више од стотину домаћинстава. У насељу Козинци угрожено је око 20 кућа, а ниво воде стагнира.

У општини Брод Мјесна заједница Доња Барица окружена је водом, а храна и вода за пиће становништву се доставља чамцима. Евакуисано је и збринуто 76 породица, у Новом Селу 38, у Зборишту 12, у Кораћама шест и Доњим Барицама 20 породица. У току ноћи постављен је велики број врећа са пијеском на ободном каналу из правца Лијешћа, тако да је спријечен продор воде у град.

У општини Доњи Жабар дошло је до пуцања насипа на латералном каналу у селу Лончари што је узроковало заплављивање 70 домаћинстава из којих је евакуисано становништво и стока.

У општини Теслић стање се нормализује, а евакуисано становништво се постепено враћа у своје домове. У току јучерашњег дана испумпавана је вода из подрума и приземља објеката. За данас је планирано провођење хигијенско-епидемиолошких мјера.

У општини Шамац ријека Сава достигла је ниво од 659 центиметара и припрема се увођење редовне одбране од поплава.

У општини Добој стање се постепено нормализује. У селу Горњи Придјел пет кућа је окружено водом, али становништво није угрожено.

У општини Пелагићево из латералног канала вода се постепено повлачи. Око 30 кућа је заплављено, а двије породице су евакуисане.

Водотоци на подручју бањалучке регије су у постепеном опадању, стање се нормализује и приступа се санирању посљедица узрокованих поплавама. Водостај ријеке Врбас је у опадању и ријека се готово повукла у корито.

У општини Србац најугроженије је уже језгро града, улице Врбаска и Савска, гдје ниво воде стагнира ноћас од 3.00 часа, а поплављено је око 25 кућа. На синоћњој сједници Општинског штаба Цивилне заштите у Српцу учествовао је и министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо.

У мјесту Јања у општини Бијељина ријека Јања је у опадању и повукла се у своје корито. На захтјев Републичке управе цивилне заштите, министар одбране БиХ Селмо Цикотић јуче је одобрио ангажовање дијела Оружаних снага БиХ на подручју ове општине. Ангажовање ових снага на евакуацији и превожењу угроженог становништва, те снабдијевању храном и водом за пиће почело је јутрос.

Саобраћај на магистралном путу Бијељина – Зворник у мјесту Јања од јутрос је нормализован.

Непроходни су путни правци на регионалном путу Добој – Модрича у мјесту Врањак и магистралном путу Шамац -Брчко у мјесту Лончари.

У насељима Доња Буковица, Нови и Вршани у општини Бијељина ријечице Лукавац и Гњица су у опадању за око 30 центиметара, а већи број локалних путева је у прекиду.

У општини Лопаре асфалтни пут на правцу Тутњевац – Бобетино Брдо и даље је непроходан јер је под водом у дужини од око 600 метара. Вода плави подручје са обје стране пута од 50 до 100 метара.

Директор Републичке управе цивилне заштите Милимир Додер, са помоћником за мјере цивилне заштите, обуку и обавјештавање данас ће обићи поплавом угрожена подручја у општинама Градишка, Козарска Дубица и Приједор, док ће помоћник директора Управе за деминирање и начелник Подручног одјељења Управе у Бањалуци обићи угрожена подручја у општинама Челинац и Котор Варош.

Замјеник директора Републичке управе Цивилне заштите и начелник Подручног одјељења Управе у Добоју обићи ће данас поплавом угрожена подручја у општинама Модрича и Брод, наводи се у извјештају

SHARE

Оставите одговор