U tri opštine Republike Srpske – Modriči, Petrovu i Prijedoru i dalje je od vode ugroženo više od 1 000 domaćinstava – navodi se u jutrošnjem vanrednom izvještaju Republičke uprave Civilne zaštite o stanju u Srpskoj, uz konstatataciju da vodostaji rijeka uglavnom postepeno opadaju.

U opštini Modriča zaplavljena su 743 stambena i privredna objekta, u Petrovu oko 300 domaćinstava, dok je u Prijedoru i dalje ugroženo oko 300 stambenih objekata.

U opštini Modriča do sada je 450 porodica evakuisano iz mjesnih zajednica Dobor, Skugrić, Modriča dva, Kladari i Borovo Polje.

U opštini Derventa vodostaj rijeke Ukrine postepeno opada. Oko stotinu stanovnika evakuisano je i zbrinuto. U toku noći normalizovano je snabdijevanje grada električnom energijom, a normalizovan je i telefonski saobraćaj. Dio Oružanih snaga BiH i deminerski timovi Republičke uprave civilne zaštite tokom jučerašnjeg dana i noći bili su angažovani na evakuaciji i prevoženju građana, te dostavljanju hrane i vode za piće ugroženom stanovništvu.

U opštini Petrovo i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće. Zaplavljeno je oko 300 domaćinstava. Rijeka Spreča je u blagom porastu zbog ispuštanja vode iz jezera Modrac, čime je ugroženo naselje Stanica, kao i peradarska farma “Nešković“, te jedan objekat drvoprerade.

Na području opštine Prijedor i dalje je ugroženo oko 300 stambenih objekata u naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica. Vodostaji rijeka Sana i Gomjenica su u postepenom opadanju, te se očekuje povlačenje vode iz poplavljenih naselja.

U opštini Gradiška, u naselju Žeravica, voda je u porastu uprkos neprekidnom radu na ispumpavanju. U ovom naselju ugroženo je više od stotinu domaćinstava. U naselju Kozinci ugroženo je oko 20 kuća, a nivo vode stagnira.

U opštini Brod Mjesna zajednica Donja Barica okružena je vodom, a hrana i voda za piće stanovništvu se dostavlja čamcima. Evakuisano je i zbrinuto 76 porodica, u Novom Selu 38, u Zborištu 12, u Koraćama šest i Donjim Baricama 20 porodica. U toku noći postavljen je veliki broj vreća sa pijeskom na obodnom kanalu iz pravca Liješća, tako da je spriječen prodor vode u grad.

U opštini Donji Žabar došlo je do pucanja nasipa na lateralnom kanalu u selu Lončari što je uzrokovalo zaplavljivanje 70 domaćinstava iz kojih je evakuisano stanovništvo i stoka.

U opštini Teslić stanje se normalizuje, a evakuisano stanovništvo se postepeno vraća u svoje domove. U toku jučerašnjeg dana ispumpavana je voda iz podruma i prizemlja objekata. Za danas je planirano provođenje higijensko-epidemioloških mjera.

U opštini Šamac rijeka Sava dostigla je nivo od 659 centimetara i priprema se uvođenje redovne odbrane od poplava.

U opštini Doboj stanje se postepeno normalizuje. U selu Gornji Pridjel pet kuća je okruženo vodom, ali stanovništvo nije ugroženo.

U opštini Pelagićevo iz lateralnog kanala voda se postepeno povlači. Oko 30 kuća je zaplavljeno, a dvije porodice su evakuisane.

Vodotoci na području banjalučke regije su u postepenom opadanju, stanje se normalizuje i pristupa se saniranju posljedica uzrokovanih poplavama. Vodostaj rijeke Vrbas je u opadanju i rijeka se gotovo povukla u korito.

U opštini Srbac najugroženije je uže jezgro grada, ulice Vrbaska i Savska, gdje nivo vode stagnira noćas od 3.00 časa, a poplavljeno je oko 25 kuća. Na sinoćnjoj sjednici Opštinskog štaba Civilne zaštite u Srpcu učestvovao je i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

U mjestu Janja u opštini Bijeljina rijeka Janja je u opadanju i povukla se u svoje korito. Na zahtjev Republičke uprave civilne zaštite, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić juče je odobrio angažovanje dijela Oružanih snaga BiH na području ove opštine. Angažovanje ovih snaga na evakuaciji i prevoženju ugroženog stanovništva, te snabdijevanju hranom i vodom za piće počelo je jutros.

Saobraćaj na magistralnom putu Bijeljina – Zvornik u mjestu Janja od jutros je normalizovan.

Neprohodni su putni pravci na regionalnom putu Doboj – Modriča u mjestu Vranjak i magistralnom putu Šamac -Brčko u mjestu Lončari.

U naseljima Donja Bukovica, Novi i Vršani u opštini Bijeljina riječice Lukavac i Gnjica su u opadanju za oko 30 centimetara, a veći broj lokalnih puteva je u prekidu.

U opštini Lopare asfaltni put na pravcu Tutnjevac – Bobetino Brdo i dalje je neprohodan jer je pod vodom u dužini od oko 600 metara. Voda plavi područje sa obje strane puta od 50 do 100 metara.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder, sa pomoćnikom za mjere civilne zaštite, obuku i obavještavanje danas će obići poplavom ugrožena područja u opštinama Gradiška, Kozarska Dubica i Prijedor, dok će pomoćnik direktora Uprave za deminiranje i načelnik Područnog odjeljenja Uprave u Banjaluci obići ugrožena područja u opštinama Čelinac i Kotor Varoš.

Zamjenik direktora Republičke uprave Civilne zaštite i načelnik Područnog odjeljenja Uprave u Doboju obići će danas poplavom ugrožena područja u opštinama Modriča i Brod, navodi se u izvještaju

Ostavi poruku