Србија има највећи интерес да пронађе и пребаци у Хаг двојицу бјегунаца, Ратка Младића и Горана Хаџића, изјавио је српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић. Вукчевић је рекао да не очекује да ће Први основни суд у Београду огласити Младића умрлим, подсјећајући и да је главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио да је Младић још жив.

Он сматра да је Брамерцова оцјена о сарадњи Србије са Хашким трибуналом сасвим реална.

„Брамерц је узео у обзир све наше напоре. Однос и степен разумевања са њим је изузетно коректан. И што је најважније, сви тежимо истом циљу – привођењу правди последњих хашких бегунаца,“ рекао је Вукчевић за београдске „Вечерње новости“.

Он је рекао да Брамерцова препорука да у Србији треба преиспитати стратегију, проширити и интензивирати потраге представља „технички детаљ“, а не налог и истакао да су то „заједнички закључци“.

Вукчевић није желио да коментарише расправу пред судом у Енглеској о изручењу бившег члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића којег власти у Београду траже ради суђења у вези са убиством припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. годоне.

Он је навео да располаже новим информацијама у случају трговине органима Срба који су нестали на Косову и Метохији током рата у јужној српској покрајини 1999. годоне.

Према његовим ријечима, увећавају се шансе да буде откривено ко све стоји иза тих монструозних злочина, с обзиром на информације које добија из дана у дан о лицима из криминалног ланца.

„Сарадња са Еулексом је веома добра и очекујемо да ће она уродити плодом. Еулекс истражује логоре на северу Албаније…, док је наша истрага усмерена и ка логорима, али и ка трговини органима“, рекао је Вукчевић.

Он је најавио да ће ускоро о томе разговарати и са специјалним тужиоцем за организовани криминал Миљком Радисављевићем, пошто сматра да има много посла и за колеге из те службе.

Leave a Reply