Srbija ima najveći interes da pronađe i prebaci u Hag dvojicu bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, izjavio je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. Vukčević je rekao da ne očekuje da će Prvi osnovni sud u Beogradu oglasiti Mladića umrlim, podsjećajući i da je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio da je Mladić još živ.

On smatra da je Bramercova ocjena o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom sasvim realna.

„Bramerc je uzeo u obzir sve naše napore. Odnos i stepen razumevanja sa njim je izuzetno korektan. I što je najvažnije, svi težimo istom cilju – privođenju pravdi poslednjih haških begunaca,“ rekao je Vukčević za beogradske „Večernje novosti“.

On je rekao da Bramercova preporuka da u Srbiji treba preispitati strategiju, proširiti i intenzivirati potrage predstavlja „tehnički detalj“, a ne nalog i istakao da su to „zajednički zaključci“.

Vukčević nije želio da komentariše raspravu pred sudom u Engleskoj o izručenju bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića kojeg vlasti u Beogradu traže radi suđenja u vezi sa ubistvom pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godone.

On je naveo da raspolaže novim informacijama u slučaju trgovine organima Srba koji su nestali na Kosovu i Metohiji tokom rata u južnoj srpskoj pokrajini 1999. godone.

Prema njegovim riječima, uvećavaju se šanse da bude otkriveno ko sve stoji iza tih monstruoznih zločina, s obzirom na informacije koje dobija iz dana u dan o licima iz kriminalnog lanca.

„Saradnja sa Euleksom je veoma dobra i očekujemo da će ona uroditi plodom. Euleks istražuje logore na severu Albanije…, dok je naša istraga usmerena i ka logorima, ali i ka trgovini organima“, rekao je Vukčević.

On je najavio da će uskoro o tome razgovarati i sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal Miljkom Radisavljevićem, pošto smatra da ima mnogo posla i za kolege iz te službe.

Ostavi poruku