Srpska demokratska stranka (SDS) najavila je da će pozvati građane Banjaluke da se na plebiscitu izjasne da li su za izgradnju spomenika papi Jovanu Pavlu Drugom u Banjaluci, na šta je pristao predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

„Ako je Sarajevo odbilo da se u tom gradu pravi spomenik papi, nije jasno zašto se to čini u Banjaluci“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare član Glavnog odbora SDS-a Đorđe Umićević.

On je podsjetio da je papa Jovan Pavle Drugi proglasio Alojzija Stepinca blaženim, a poznata je Stepinčeva uloga u Drugom svjetskom ratu kada je bio pristalica Nezavisne države Hrvatske /NDH/ i Ante Pavelića.

„Na Petrićevcu, kod Banjaluke, gdje će se prema najavama graditi spomenik papi i u okolini ovog mjesta, u Drugom svjetskom ratu u vrijeme NDH na zvjerski nači ubijeno je na hiljade Srba, a papa prilikom dolaska nije posjetio srpska stratišta i nije nam jasno zašto mu se podiže spomenik“ , rekao je Umićević.

On je dodao da je papa 1993. godine američkom predsjedniku Bilu Klintonu rekao da treba bombardovati Srbe, što je i učinjeno, pa da ga zato i čudi izjava premijera Dodika o izgradnji sppomenika papi.

Umićević je podsjetio da papa ni za vrijeme minulog rata u BiH nije ništa učinio za srpski narod.

„RS ne može biti privatna država. Banjaluka se, nažalost, sve više kroatizuje, a ako je ideja o izgradnji spomenika papi dogovor između Dodika i presjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, onda su to njihove privatne stvari pred izbore“, rekao je Umićević.

On je dodao da se SDS zalaže za normalizaciju odnosa sa Hrvatskom, ali na zdravim i pravednim osnovama.

Iz HDZ-a BiH juče je saopšteno da su se, nakon poruka iz Sarajeva da će spomenik papi Jovanu Pavlu Drugom biti srušen ako bude podignut u ovom gradu, premijer Dodik, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i banjalučki biskup Franjo Komarica dogovorili da spomenik papi bude izgrađen u Banjaluci.

Ostavi poruku