SHARE

Српска демократска странка (СДС) најавила је да ће позвати грађане Бањалуке да се на плебисциту изјасне да ли су за изградњу споменика папи Јовану Павлу Другом у Бањалуци, на шта је пристао предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик.

“Ако је Сарајево одбило да се у том граду прави споменик папи, није јасно зашто се то чини у Бањалуци”, рекао је на данашњој конференцији за новинаре члан Главног одбора СДС-а Ђорђе Умићевић.

Он је подсјетио да је папа Јован Павле Други прогласио Алојзија Степинца блаженим, а позната је Степинчева улога у Другом свјетском рату када је био присталица Независне државе Хрватске /НДХ/ и Анте Павелића.

“На Петрићевцу, код Бањалуке, гдје ће се према најавама градити споменик папи и у околини овог мјеста, у Другом свјетском рату у вријеме НДХ на звјерски начи убијено је на хиљаде Срба, а папа приликом доласка није посјетио српска стратишта и није нам јасно зашто му се подиже споменик” , рекао је Умићевић.

Он је додао да је папа 1993. године америчком предсједнику Билу Клинтону рекао да треба бомбардовати Србе, што је и учињено, па да га зато и чуди изјава премијера Додика о изградњи сппоменика папи.

Умићевић је подсјетио да папа ни за вријеме минулог рата у БиХ није ништа учинио за српски народ.

“РС не може бити приватна држава. Бањалука се, нажалост, све више кроатизује, а ако је идеја о изградњи споменика папи договор између Додика и пресједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, онда су то њихове приватне ствари пред изборе”, рекао је Умићевић.

Он је додао да се СДС залаже за нормализацију односа са Хрватском, али на здравим и праведним основама.

Из ХДЗ-а БиХ јуче је саопштено да су се, након порука из Сарајева да ће споменик папи Јовану Павлу Другом бити срушен ако буде подигнут у овом граду, премијер Додик, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и бањалучки бискуп Фрањо Комарица договорили да споменик папи буде изграђен у Бањалуци.

SHARE

Оставите одговор